Банкеръ Daily

Пари и пазари

Миналогодишните порои в Германия струват рекордните 40 млрд. долара

Природните бедствия са нанесли най-големите в историята на Германия щети през миналата година. Основните виновници са стихийните наводнения, пораженията от които далеч надхвърлят сумите, покрити от застрахователите. 

Пороите, разрушили части от западните райони на страната през юли 2021-а, са стрували 40 млрд. щ. долара на най-голямото европейско стопанство, показва анализ на презастрахователя "Мюних ре", публикуван на 10 януари. Грубо една четвърт от тази сума ще бъде изплатена от застрахователния бранш, става ясно от изследването. 

Пораженията от природни бедствия в глобален мащаб през 2021-а са оценени на 280 млрд. щ. долара. Последствията от климатичните промени принуждават правителствата, бизнеса и инвеститорите да се подготвят за нови порции от същото. Ернст Раух - главен климатичен експерт в "Мюних ре" - посочва, че е налице "убедителна" връзка между измененията на климата и "растящите поражения от бурите". Той предупреждава, че някои екстремни природни явления могат да станат още по-чести или по-разрушителни в резултат на глобалното затопляне.

В световен мащаб застрахователните искове, призтичащи от природни бедствия, са достигнали 120 млрд. щ. долара през 2021-а, надхвърляйки значително сумите за предишните две години, сочи още анализът на германския презастраховател. Най-високи са те за Северна Америка - 90 млрд. долара, следвана от Европа - 20 млрд. долара, Азиатско-Тихоокеанския район - 9 млрд. долара и други 1 млрд. долара. Най-скъпото световно бедствие за 2021-а е ураганът "Айда", загубите от който се оценяват на 65 млрд. долара. 

В Германия юлските порои, предизвикани от системата от ниско атмосферно налягане Brend са най-интензивните за последните повече от 100 години. Те предизвикаха стихийни наводнения, разрушили сгради и нанесли тежки поражения на важна инфраструктура като железопътни линии, шосета и мостове, и взеха над 220 човешки жертви, оставяйки Стария континент в шок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във