Банкеръ Daily

Пари и пазари

Милиони са изпаднали от световната средна класа

Една от най-значимите в икономическо отношение тенденции, проявили се през  предишните няколко десетилетия беше възникването на световната средна класа. Очакванията, че тази армия от потребители ще продължи да се увеличава непрестанно, успоредно с растящите доходи на населението в развиващия се свят, беше "сърцевината" в бизнесплановете на мултинационалните гиганти и в портфейла от стратегии на професионалните инвеститори. 

И тези прогнози обаче се добавиха към списъка на икономически мантри, опровергани от пандемията. За първи път след  90-те години на миналия век, глобалната средна класа е показала, че се  "свива" през 2020-а, сочат оценки на центъра за изследвания "Пю". Около 150 млн. души - колкото е населението на Великобритания и Германия взети заедно - са слезли надолу в социалноикономическата стълба. Най-рязък е спадът в Южна Азия и в африканските държави южно от Сахара. 

Експертите на "Пю", които проучват въпроса повече от десетилетие, причисляват към средната класа всички, които получават между 10.01 и 20 щ. долара на ден. В анализа на центъра има и още една зона на по-заможна средна класа, в която попадат лицата, печелещи между 20.01 и 50 долара на ден. Институт "Брукингс" ползва по-широк спектър на доходите за дефиниране на тази категория - от 10 до 100 щ. долара на ден.    

Взети заедно, в двете зони на средната класа според  дефиницията на "Пю", попадат грубо 2.5 млрд. души или една трета от световното население. Тяхното бъдеще обаче се очертава като много по-несигурно в сравнение с миналите години. Най-голям шанс за просперитет, благодарение на бързото следпандемично възстановяване, имат жителите на Китай, където, според данните на "Пю", живее една трета от световната средна класа. Докато икономиките на много други развиващи се държави ще се свиват.

Лидер по броя на хората, изпаднали от средната класа през 2020-а е Индия - цели 32 процента. Следва Южна Азия - с редукция от 25%, държавите под Сахара - с 11%, страните от Близкият изток и Северна Африка - с 10%, Латинска Америка и Карибите - със 7% спад. Общо за развиващия се свят от състава на средната класа през 2020-а са изпаднали 7% или 134 млн. души.  

В последното си предвиждане за перспективата на световната икономика, публикувано на 6 април, МВФ прогнозира, че БВП на глобалното стопанство през 2024-а ще е с 3% по-нисък, отколкото би бил без нашествието на вируса.  Това се дължи в голяма степен на ограничените възможности на правителствата на страните от развиващия се свят да харчат в подкрепа на икономиките си в сравнение със САЩ и Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във