Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Милиардерът Слим обедня с 16 милиарда

Карлос Слим

На 15 юни 2015-а - ден преди Доналд Тръмп да се кандидатира за президент на Щатите, личното състояние на мексиканския магнат Карлос Слим бе малко под 67 млрд. щ. долара. В момента то вече било около 51 млрд. долара. Всъщност нито един богаташ на планетата не е загубил повече от възхода на Тръмп, отколкото мексиканският телекомуникационен бос, който бе лидер в класацията на "Милиардерския индекс" на агенция "Блумбърг", но сега слезе до шестото място.

Основната причина за падението на Слим е яростната реторика на Тръмп срещу Мексико, която потопи песото и свали доларовата оценка на местните активи на мексиканския милиардер. Успоредно с това обаче се появи и един неочакван страничен ефект - популярността на 77-годишния богаташ започна да расте, а мексиканците вече гледат по-благосклонно на идеята той да е президентът, от когото страната има нужда. Особено на фона на топящата се популярност на сегашния мексикански лидер Енрике Пеня Нието, който не може и да се кандидатира за нов мандат. Както и след избора на Тръмп и след признанието му, че "не се чувства добре при споменаването на Карлос Слим".

Богатството на мексиканеца е 17 пъти по-голямо, отколкото 3-те милиарда долара на Тръмп. Дори "наваксаните" 5.6 млрд. долара (които Слим "си върна", след като активите му "удариха дъното" на 11 ноември 2016-а) са почти двойно повече от личното състояние на щатския президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във