Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МИДЗУХО ТЪРСИ КОМПЕНСАЦИИ ОТ ФОНДОВАТА БОРСА В ТОКИО

Вторият по размер на активите японски кредитор Мидзухо е поискал 40.4 млрд. йени (345 млн. щ. долара) обезщетение от фондовата борса в Токио заради неспособността й да спре изпълнението на погрешна заявка, съобщи директорът на тържището Тайзо Нишимуро, който няма намерение да удовлетвори иска. На 18 август той е получил ултиматум, че ако не плати тази сума до 15 септември, банката ще заведе дело срещу борсата.
Както е известно, брокерското поделение на Мидзухо - Мидзухо сикюритис, не успя да отмени погрешно набрана заявка за сделка през декември 2005 г., защото борсовата компютърна система не реагира навреме. В резултат на грешката банковите търговци продадоха 610 хил. акции от фирмата Джей ком по една йена всяка вместо поръчаната продажба на една акция за 610 хил. йени. Бившият директор на тържището напусна още същия месец след два компютърни срива в рамките на половин година, които подкопаха доверието на инвеститорите в пазара. А тримата най-висши мениджъри на Мидзухо, включително главният изпълнителен директор Терунобу Маеда, бяха наказани с 50-процентно намаление на заплатите им за три месеца. Същевременно фондовата борса в Токио, която искаше да направи първоначална публична емисия на акциите си през миналата година, отложи плановете си за края на 2009 година. Финансовият надзор на Япония пък разпореди на ръководството й да подобри технологичните системи.
Тържището и банката водят преговори за уреждане на спора извън съда, но все още имат огромни различия за размера на обезщетението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във