Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Мицуи" и "Мицубиши" орязаха 1.7 млрд. долара от инвестициите си в "Сахалин-2"

Японските търговски гиганти "Мицуи енд Ко." и "Мицубиши корп." отписаха общо 218 млрд. йени (грубо 1.7 млрд. щ. долара) от инвестициите си в руския проект за втечнен природен газ "Сахалин-2". 

"Мицуи" е преоценил справдливата стойност на активите си в руския завод в Далечния изток със 136.6 млрд. йени от равнището в края на март, пише във внесената от фирмата на 2 август декларация в регулаторните органи. "Мицубиши" е орязал по-скромните 81.1 млрд. йени. Общият дял на двете компании в проекта "Сахалин-2" е 22.5% (12.5% на "Мицуи" и 10" на "Мицубиши). Въпросните участия трябва да бъдат прехвърлени на ново руско дрежуство според декрета, издаден на 30 юни от руския президент Владимир Путин. Единственят друг чуждестранен инвеститор в "Сахалин-2" с 27.5% дял е "Шел", а останалите 50% се държат от руския газов монопоист "Газпром". Регистрираният в Лондон енергиен гигант вече осчетоводи милиарди долари загуби от руските си инвестиции, без да уточнява каква част от тях са свързани със завода за износ на втечнен газ.

"Мицуи" обсъжда участието си в "Сахалин-2" с японското правителство и с бизнес партньорите, съобщи компанията на 2 август. Малко преди нея японският министър на търговията направи изявление, че е уведомил Вашингтон за намеренията на Токио да запази собствеността си в проекта, който е жизнено важен за националната енергийна сигурност. Япония разчита на Русия за около 9% от доставките на втечнен газ и почти целият внос от страната идва от "Сахалин-2".

Декретът на руския лидер е мотивиран от заплахите за руските национални интереси и икономическа сигурност, става ясно от официално изявление на Кремъл от 30 юни. С него Кремъл даде един месец срок на участниците да заявят дали искат собственост в новото дружество. Ако чуждестранните фирми поискат дялове, те трябва да докажат правата си в старата компания, като Москва ще вземе окончателно решение дали да ги одобри. Ще има и одит за определяне на щетите, нанесени от дейността на задграничните играчи, които ще трябва да ги платят.

"Шел" обяви, че ще излезе от проекта след като Русия нападна Украйна и че няма да участва в нови инвестиционни инициативи в страната. Главният изпълнителен директор Бен ван Бюрден пък твърди, че компанията му напредва в преговорите за продажбата на 27.5-процентния дял в "Сахалин-2", който "Уд Макензи" оценява на 4.1 млрд. долара. Запознати с темата лица информират, че ключови китайски държавни енергийни компании искат да купят дела на "Шел". 

Токио, който побърза да наложи цял кръг от санкции на Русия заради инвазията в Украйна обаче, обяви още през март, че няма да се изтегли от газовия проект в Далечния изток, защото "интересите на страната не трябва да се пренебрегват".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във