Банкеръ Daily

Пари и пазари

Microsoft приключи най-добрата си година от десетилетие насам

Американската компания Microsoft завърши най-добрата си година от десетилетие - поне що се отнася до цените на акциите, съобщава CNBC. Книжата завършиха последната търговия за 2019-а във вторник, на стойност 157.70 долара, с което ръстът им на годишна база достигна 56.8%. Цената на акциите на Microsoft се е повишила с цели 417% в рамките на десетилетието, но не колкото впечатляващите 9562%, достигнати през 90-те години, когато стартира Windows 95. Това обаче е значително повече от ръста през първото десетилетие на XXI век, когато името на компанията беше свързвано с голям антитръстов случай.

Средното ниво на Dow Jones, Nasdaq Composite и S&P 500 също скочи през последното десетилетие, на фона на най-дългата икономическа експанзия в историята на САЩ. Nasdaq превъзхожда другите два борсови индекса с 295% ръст. Microsoft не успя да запише толкова голямо повишение, колкото някои други представители на S&P 500, сред които Amazon, Broadcom и Netflix. Но все пак компанията струва повече от другите трима гиганти, с пазарна капитализация възлизаща на 1,20 трлн. долара. Само Apple и Saudi Aramco в момента са с по-висока капитализация от нея.

Тази година Microsoft имаше основен принос за възхода на S&P 500, на второ място след Apple. Компанията допринесе за около 7% от печалбите на индекса за 2019 г.

Резултатът отразява еволюцията на Microsoft. През последните 10 години компанията на Сатя Надела претърпя промени и осъществи най-голямото придобиване в нейната история. През 2019-а Microsoft заложи на това, докато инвеститорите очакваха по-голям растеж, тъй като компаниите залагаха на най-новите технологии. И макар през последните месеци погледът на регулаторите да беше насочен главно към Alphabet, Amazon, Apple и Facebook, Microsoft до голяма степен успя да остане извън обхвата им.

Ето някои от най-важните моменти за Microsoft през 2019 г., които биха могли да донесат бъдещи печалби в следващите месеци или години:

Краят на поддръжката на Windows 7

На 14 януари 2020 г. Microsoft спира да пуска пачове за сигурност за Windows 7, пуснат през 2009 г. Това събитие кара компаниите да инвестират пари, така че служителите им да разполагат с най-новата платформа Windows 10. През първото тримесечие от фискалната 2020 г. приходите от Windows OEM Pro са нараснали с 19% - най-бързият темп на растеж от 2014 г. Windows OEM Pro включва продажбите на лицензи за Windows за търговски персонални компютри и представлява 46% от общите приходи на Microsoft, посочват анализаторите от Bernstein Research Марк Мьордлър и Фироз Жалиджи.

Актуализации на сървърните продукти

Поддръжката на софтуера за бази данни SQL Server 2008 приключи през юли, а операционните системи Windows Server 2008 и Windows Server 2008 R2 ще достигнат този етап на 14 януари 2020 г. Организациите започнаха да преминават към по-нови продукти, а това помогна за засилването на приходите от сървърни продукти и облачни услуги на Microsoft. За Microsoft категорията нарасна с 30% през първото тримесечие на фискалната 2020 година - най-голямата категория продукти и услуги на компанията по отношение на приходите. Тук попада и услугата за публични облаци Azure.

Правителствен бизнес

Може би най-добрата новина за Microsoft тази година беше спечелването на договора за предоставяне на облачни услуги Azure на Министерството на отбраната на САЩ - сделка, на стойност 10 млрд. долара. Amazon Web Services беше основният доставчик на облачна инфраструктура, който се смяташе, че ще спечели договора. Към момента Amazon обжалва решението на Пентагона.

Конзолни войни, четвърти рунд

Игрите може да не са първото нещо, за което се сещате, когато мислите за Microsoft, но те носят приходи за компанията от 9 на сто. Ето защо корпорацията няма да се откаже от този пазар. Докато подготвя услуга за стрийминг на игри, Microsoft планира и пускането на четвъртото си поколение конзола - Xbox Series X. Това ще се случи през празничния сезон в края на 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във