Банкеръ Daily

Пари и пазари

Microsoft инвестира 1 млрд. долара в развитието на изкуствения интелект

Microsoft ще инвестира 1 млрд. долара в една от най-известните компании за развитието на изкуствения интелект, основана от Илън Мъск и Сам Алтман - OpenAI. Инвестицията ще направи софтуерната компания ексклузивен доставчик на облачни услуги за OpenAI и двете компании ще работят заедно за разработване на нови технологии в областта на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект, като всичко ще става на базата на платформата Microsoft Azure, съобщи The Verge.

От основаването си през 2015 г. като некомерсиалната организация до днес OpenAI привлича изследователи по изкуствен интелект за разработки в сферата на обучението на роботи в софтуерна среда. Основната цел на компанията е да съчетава високотехнологичните научноизследователски и развойни дейности на компании като Google и Amazon, като същевременно се фокусира върху развитието на изкуствения интелект по безопасен и демократичен начин. В началото на годината OpenAI съобщи, че се нуждае от финансиране, за да продължи своята дейност. Тогава бе създадена комерсиалната организация OpenAI LP за търсене на инвестиции, която действа като организация с ограничена печалба и всеки, който инвестира в нея парични средства, може да разчита на дивиденти, не по-големи от 100 пъти размера на направената инвестиция.

Според представители на OpenAI, многогодишното партньорство с Microsoft ще помогне на организацията да развива изкуствения интелект с общо предназначение, който да е способен на самостоятелно самообучение и възможности, близки до човешките. До момента разработчиците могат единствено да създадат софтуер за изкуствен интелект, който е свръхчовек в определени области, например да може да играе определени настолни игри или да анализира медицински сканирания, но тези системи не могат да прехвърлят тази компетентност от една задача на друга.

Кога точно изследователите биха могли да създадат изкуствен интелект с общо предназначение и дали това е възможно реално е тема на оживени дебати в общността. Скорошно проучване на водещи експерти в областта показа 20% шанс за създаване на изкуствен интелект с общо предназначение до 2099 година. "Създаването на изкуствен интелект с общо предназначение ще бъде най-важното технологично развитие в човешката история с потенциал за оформяне на траекторията на човечеството. Нашата мисия е да гарантираме, че тази технология е от полза за цялото човечество. Ние работим с Microsoft за изграждането на суперкомпютърната фондация, върху която ще изградим изкуствения интелект с общо предназначение", заяви главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман.

Facebook logo
Бъдете с нас и във