Банкеръ Daily

Пари и пазари

Microsoft и AT&T сключиха сделка за над 2 милиарда долара

Microsoft и AT&T подписаха споразумение, според което телекомуникационната компания ще използва облачната услуга Microsoft Azure и ще получи лиценз за офис пакета Office 365 за 268 000 свои служители. Microsoft ще внедри също и своя технология в бъдещата 5G мрежа на AT&T, която ще помогне да се постигне минимално забавяне при преноса на данни, особено необходимо при системи за контрол на въздушното движение на безпилотни летателни апарати. Сделката между популярните компании е на стойност над 2 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Споразумението е в полза на Microsoft, която се опитва да спечели пазарен дял в облачното пространство от конкурента си Amazon Web Services, най-големият доставчик на публични облачни услуги към момента. AT&T ще продължи да управлява основните си мрежови операции за мобилни телефони и други устройства. От страна на Microsoft, компанията ще придобие партньор за продажба на своите крайни компютърни услуги, които ще подпомогнат дейността на разработчиците на софтуер.

Сделката между Microsoft и AT&T се реализира само ден след като AT&T съобщи, че нейното подразделение AT&T Business Solutions ще сключи споразумение с International Business Machines Corp., което ще й помогне за модернизиране на софтуера й за облачни услуги. Изпълнителният директор на IBM заяви пред Financial Times, че сделката е на стойност милиарди долари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във