Банкеръ Daily

Пари и пазари

Металите привличат залози за милиарди

Подемът  на пазара на индустриални метали продължава вече година, но инвеститорите не спират да наливат милиарди долари в сектора с твърдото убеждение, че възходящия потенциал няма да се изтощи в близко бъдеще.

 

Уолстрийт също подгрява оптимизма и приканва търговците "да не спират да купуват сега".

"Голдмън Сакс груп" и "Бенк ъф Америка" са сред едрите банкови групи, които съветват инвеститорите да се включат в екшъна, очаквайки  дългосрочно поскъпване на суровините в хода на възстановяване на световното стопанство от пандемията и заради пренасочване към новата инфраструктура на възобновяеми енергийни източници и електрически превозни средства. 

Шампион в надпреварата е промишлената мед, чиято цена

надхвърли 10 000 щ. долара на тон.

Успешен конкурент от сектора на борсовите суровини и материали е желязната руда, която на 10 май изскочи над рекордните 226 долара на тон. За американците дървеният материал продължава да е "монополист" в жилищното строителство въпреки четирикратното му поскъпване през последната година. 

Бурният възход на индустриалната мед бележи съживяването на област, линееща от години, и привлича повече инвестиции в смятани за непривлекателни активи. Пазарите на фючърсни контракти вече са пренаселени, като спекулативните залози на червения метал в Лондон и Ню Йорк са достигнали най-високите в историята количества. Ентусиастите пък твърдят, че светлото дългосрочно бъдеще на медта може да привлече още инвеститори.

По оценка на експерти от бранша, една от силите, отпращащи суровините до върховите им равнища, е по-скоро

финансовото, а не физическото търсене. 

Глобалното "позеленяване" определено е в полза на сектора и тази тенденция вероятно ще продължи десетилетия. 

Състезанието за парче от тортата се засилва и рекордни количества пари се вливат в някои инвестиращи в метали, търгувани на борсата, фондове (ETFs). Този тренд заслужава внимание, защото ETFs предлагат лесен достъп до пазара на дребните инвеститори, чийто брой набъбна през последната "пандемична" година, и отваря широко вратите пред повечето институционални играчи. 

Компаниите за добив на суровините също набират популярност - заради извънредните печалби. Пазарните оценки на "Рио Тинто груп" и на "Би Ейч Пи груп" са близо или на рекордните си равнища. Най-кардиналната разлика е, че в съвременния свят, който иска нулеви въглеродни емисии, едрите инвеститори обръщат гръб на миньорите, копаещи въглища или добиващи суров петрол, и се пренасочват към цветните метали, важни за възобновяемите източници на енергия. 

Променен е и балансът на силите на фючърсните пазари, където търгуващите с алгоритми играчи изместват звездните мениджъри на хеджингови фондове като доминираща сила. Финансовите регулации пък принудиха инвестиционните банки да се откажат от търговията за собствена сметка и отнеха част от влиянието им върху прогнозирането на цените. 

В какво се крие

притегателната сила на промишлената мед?

Предишният ценови рекорд на метала - 10 190 щ. долара за тон, е поставен през 2011 г. - около пика на суровинния суперцикъл, провокиран от трансформирането на Китай в световна икономическа суперсила. В наши дни инвеститорите се обзалагат, че важната роля на медта за прехода към зелена енергия ще качи котировките още по-високо.

В хода на човешката история промишлената мед е играла жизнено важна роля за повечето от най-големите цивилизационни постижения: от ранните монетарни системи до общинските водопроводни инсталации, от влаковете, самолетите и колите до устройствата и мрежите на високите технологии.

Ръждивокафявият метал е без конкуренция като електрически и топлопроводник, траен е и е лесен за обработка. Днес се използва широко в тежката индустрия, строителството и производството и е надежден барометър за здравето на глобалната икономика. Именно пазарът на мед реагира първи на избухването на заразата с COVID-19 в Ухан: между януари и март 2020 г.

цените потънаха с над 25 процента.

След безпрецедентните мерки на Китай за овладяване на вируса, медта бързо се възстанови и днес продължава да поскъпва. До къде обаче могат да стигнат котировките?

"Трафигура груп" - най-едрият търговец на промишлена мед в света, смята, че "медните" цени могат да достигнат 15 000 долара на тон. Анализаторите на "Голдмън Сакс груп" също прогнозираха 15 000 долара за тон мед до 2025 г., а 5 г. по-късно - скок на търсенето с 900% - до 8.7 млн. тона. "Бенк ъф Америка" не изключва поскъпването да е до 20 000 долара на тон, защото очаква проблеми и дефицит в предлагането на метала.

Засега обаче

пазарът е далеч от тези прогнози. на 10 май медните котировки скочиха до рекордните 10 747.50 щ. долара на тон на Лондонската метална борса, но малко по-късно цените леко "омекнаха" и два дни по-късно на на Нюйоркската борса COMEX фючърсните медни контракти с доставка през юли се търгуваха за 10 578 долара за тон.

Ще поскъпнат ли изделията от мед? Твърдо "Да!"

Какво означава това за икономиката? Налице са сериозни тревоги, че повсеместният ръст на всичко -

от дървения материал до стоманата

- заради ценовия скок на желязната руда, може да принуди централните банкери да се намесят и да не позволят възходяща инфлационна спирала на пазарите на суровини. 

В резултат, мощното икономическо възстановяване, което е двигател и на суровинния подем, може да започне да губи скорост, защото бизнесът ще пострада от по-високите лихвени проценти, по-ниските печалби и спадащото търсене на потребителите. Ключовият въпрос за паричните стратези на Федералния резерв и за търговците от Уолстрийт е дали ценовият ръст на суровините е временен или

става въпрос за поредния "суперцикъл". 

Възможно ли е възходът постепенно да затихне? Стратезите са на мнение, че ръстът на суровините ще е краткотраен, защото потребителите ще насочат вниманието си към сектора на услугите и на развлеченията след пълното отваряне на икономиките, с което ще отслабят натиска върху стоки като електроника и домашни уреди. 

Специално за медта обаче въпросът не е единствено в днешното усилено търсене. По-скоро основната част от очакваните разходи за възобновяеми енергийни източници и електрически превозни средства тепърва ще се материализира. И когато това се случи, ще се трансформира и перспективата за метала в държави като Германия и САЩ, които ще завишат потреблението му за сметка на Китай. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във