Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МЕТАЛИТЕ ДЪРПАТ ИЗНОСА НАДОЛУ

Българският износ намалява за четвърти пореден месец от началото на годината. Само за юни спадът в стойностно изражение е 8.8% спрямо същия месец на 2002 г., сочат изнесените от Националния статистически институт данни за продажбите в промишлеността. Най-голямо намаление отново има в експорта на продукция на металургичните предприятия. Това се дължи не толкова на намалението на физическия обем на продажбите им, колкото на рязкото падане на международните цени на основните метали, произвеждани у нас. Така например, въпреки че Юнион Миниер Пирдоп Мед работи на пълни обороти, размерът на приходите му за първите шест месеца на годината е 198 млн. лв., или с 42 млн. лв. по-малко от същия период на 2000 година. Подобно е положението и при заводите от черната металургия. Затова и стойността на изнесените метали през юни е с над 20% по-ниска в сравнение с година по-рано.
В бъдеще продажбите на предприятията от този отрасъл в чужбина се очаква да намалеят и по друга причина. Започват инвестиции в Комбината за обработка на цветни метали (КОЦМ) край столичната гара Искър. Заводът, който е собственост на гръцката Виохалко и на Юнион Миниер, ще купува значителна част от продукцията на дружеството в Пирдоп. Очаква се и ръст на българското производство на оловни акумулаторни батерии. Така ще се увеличат продажбите за нашия пазар на пловдивския КЦМ.
Положителната инерция от увеличението на износа през януари и февруари е почти убита, като увеличението за шестмесечието на 2001 г. е само с 3.3% в сравнение с първото полугодие на миналата. Ако тенденцията се запази и през август, ще сме свидетели на общ спад на българския експорт на годишна база, а оттам и на рязко влошаване на търговското ни салдо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във