Банкеръ Daily

Пари и пазари

Месец май започна зле за долара

Месец май традиционно е благоприятен за зелените пари. Тази година обаче може да се окаже изключение. 

Световната резервна валута се опитва да върне достойнството си след като доходността на базовите десетгодишни американски държавни облигации се върна под 1.60%, с което сложи край на продължилия три месеца подем.

Годишната възвръщаемост на дългосрочния щатски дълг падна рязко на 7 май след като щатското Министерство на труда огласи официално, че стопанството на страната е добавило 266 хил. работни места през април (без наетите в селскостопанския сектор) - далеч под прогнозираните 1 милион, а безработицата е 6.1 процента. Новината свали доходността на десетгодишните облигации с цели 6.6 базови пункта - до 1.495%, а на 30-годишния дълг - с 5.5 точки - до 2.181 процента. Впоследствие пазарът започна да се стабилизира и в късния следобед на 7 май годишната възвръщаемост на десетгодишните ДЦК беше 1.52% - далеч под максималните 1.776% на 30 март. 

Щатският долар падна в тандем с доходността на дълговите книжа, като доларовият индекс, отчитащ движението му спрямо основните търговски конкуренти слезе до 90.338 пункта - най-ниската стойност от 26 февруари. Една от причините за понижението е перспективата Федералният резерв да остави основните лихвени проценти на сегашните свръхниски равнища в обозримо бъдеще, което ще натисне надолу зелените пари. Техническите индикатори също предполагат слабост на американската валута, поне до края на май, основно срещу еврото, британския паунд, австралийския долар и някои азиатски парични единици.    

Еврото се върна над 1.21 щ. долара и в късната следобедна търговия на 7 май се разменяше срещу 1.2144 долара. Ако единната европейска валута успее да приключи седмицата над 1.2150 долара, това ще проправи пътя към максималните за тази година 1.2243 долара, достигнати на 25 февруари. 

Шансът определено е на страната и на австралийския долар, който се изкачи до 0.7830 щ. долара. Той се ползва от мощната подкрепа на ценовия ръст на желязната руда - "звездния" източник на доходи от износ за австралийското стопанство. Експерти по технически анализ прогнозират, че ако австралийските пари успеят да приключат седмицата с котировка от 0.7849 долара, можем да видим ръст до 0.8007 долара. 

Валутни анализатори на MUFG очакват, че канадският долар и норвежката крона също ще останат стабилно подкрепени спрямо зелените пари заради растящия оптимизъм за глобалния растеж. 

Британският паунд запазва възходящия си потенциал, въпреки слабото поевтиняване през последните дни. Английската валута се повиши до 1.3976 щ. долара в късния следобед на 7 май и ако успее да надхвърли 1.4009 долара (което е максималната за тази година цена, достигната на 20 април), ще разчисти препятствията пред възхода си.

Не само валутите на развития свят се очаква да останат стабилни спрямо зелените пари. Валутният индекс на развиващите се пазари на MSCI се изкачи до рекордно високите 1732.79 пункта на 7 май, подкрепен от поскъването на китайския юан. Прогнозите на техническите анализатори са за по-нататъшни печалби на азиатския доларов индекс на "Блумбърг/"Джей Пи Моргън" (Bloomberg JPMorgan Dsia Dollar Index) след като той проби върховите 108.91 пункта от април. Ако показателят успее да приключи последната си за тази седмица търговска сесия над това ниво, той вероятно ще се изкачи до нови върхови за тази година стойности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във