Банкеръ Daily

Пари и пазари

Меркел е твърдо против "коронаоблигациите"

Кристин Лагард (в ляво) и Ангела Меркел

Седмица след като "капитанът" на Европейската централна банка - Кристин Лагард, задейства "пандемична" програма за 750 млрд. евро, тя се включи и в "хора" на радетелите на общоевропейска дългова емисия. Във видеоконференция с лидерите на еврозоната от 26 март дамата е призовала за по-голяма солидарност пред лицето на заразата като се е мотивирала, че блокът е изправен пред криза с "епични" измерения заради разпространението на вируса по света, твърдят запознати с дискусията лица. Госпожа Лагард е предложила да се използват всички налични инструменти, включително кредитни линии от спасителния европейски фонд, ликвидност и гаранции от Европейската инвестиционна банка, както и емитирането на общ дълг, чрез което да се сподели бремето и риска от неизбежния взрив на разходите.

Добре информираните с въпроса източници твърдят, че германският канцлер Ангела Меркел се е съгласила с оценката на положението, но се е противопоставила твърдо на призивите за съвместни облигации, предупреждавайки за нереалистични очаквания. При това отговорът й е бил много по-категоричен отколкото при предишните подобни обсъждания след като деветима лидери от еврозоната, сред които и френският президент Еманюел Макрон, са подкрепили в писмо идеята за "коронаоблигации" непосредствено преди съвещанието. Холандският премиер Марк Рюте е застанал твърдо до Меркел срещу подобни съвместни дългови инициативи. 

Поредните разногласия по темата идват след емоционалното изявление на италианския премиер Джузепе Конте, че цялата му страна е подложена на страдание, и след предупреждението на Макрон, че политическата реакция след кризата може да убие европейския проект. 

Според запознатите с дискусията лица Конте е заявил, че представените мерки не са достатъчни, взети са за асиметрични шокове и Италия няма нужда от тях. Той е подкрепил идеята на испанския си колега Педро Санчес да бъдат натоварни питемата председатели на европейския съюз - на ЕЦБ, на Европейската комисия, на Европейския парламент, на Европейския съвет и на еврогрупата - да подготвят в десетдневен срок общо предложение за използване на всичките налични фискални инструменти.    

Гръцкият премиер Кириякос Мицотакис, който е сред подписалите писмото седмина лидери, е предупредил, че ако блокът не реагира и не се съгласи на емисия от коронаоблигации, това може да тласне ЕЦБ да разшири още повече програмата си с риск за финансовата стабилност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във