Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Melexis инвестира 75 млн. евро в завод за чипове

Белгийската компания "Мелексис", която произвежда микрочипове и сензори за автомобилната индустрия, ще инвестира 75 млн. евро в разширяване на производството си в София в следващите четири години. През 2018-а тя ще разкрие 150 нови работни места, а до 2022 г. - още 150, съобщи шефът на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) Владимир Данаилов, когато се  обсъждаше  програмата на агенцията, която ръководи. В София компанията планира да удвои производствената си база, както и значително да разшири научноизследователската и развойната дейност и складовата база.  В рамките само на тази година са предвидени инвестиции за 17 млн. евро.
Подразделението на компанията "Мелексис България" ЕООД работи у нас от 2006-а, а в момента в офиса й в столицата са заети над 300 души.

От дълго време белгийците неуспешно се опитват да разширят мощностите си тук заради административни проблеми. Две години са били необходими  на "Мелексис" да осъществи проекта си и едва сега с помощта на СОАПИ той е финализиран. С намерението си да реализира  този бизнес план до 2022 г. групата цели засилване на европейското си присъствие.

"Мелексис България" работи в две направления - производство на микрочипове за автомобилната индустрия и тестването им. Белгийците ще разширят производството си в България, тъй като компанията смята производствената си база в София за основен двигател на бъдещото развитие на цялата група. Центърът на "Мелексис България" е в Горубляне, където за нея работят над 350 служители, които проектират и тестват чипове.

Създадена  през 1989 г. в Белгия, "Мелексис" продължава да развива успешно дейността си не само в България, а в още над десет държави в Европа, Азия и САЩ. Това не е първото разширение на групата у нас. Преди две години "Мелексис България" ЕООД получи сертификат за инвестиция  клас "А" за своя проект за модернизация на производствените мощности и разрастване на развойна дейност. Тогава  компанията обяви, че ще вложи в изделията си 14.6 млн. лв. и ще създаде 73 нови работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във