Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МЕЖДУНАРОДНИТЕ ВАЛУТНИ ПАЗАРИ ЗАПРАЗНИХА

Търговията на международните валутни пазари бе сравнително вяла и във вече утвърдените граници, укротена от очакването за дългия почивен период около Великден. Събитието на седмицата - прогнозираното от мнозинството валутни анализатори намаление на основните лихви на еврозоната, отново не се състоя. Въпреки призивите на ОИСР, на шестте водещи немски икономически институти, на МВФ и на отделни политици и икономисти, Европейската централна банка не промени лихвените проценти по еврото. Необичайно агресивно за разочарованите прозвучаха и обясненията на президента на ЕЦБ Вим Дуйзенберг, дадени на пресконференцията след събитието. Той обяви, че банката се грижи за ценовата стабилност, а не за обменния курс на валутата или за стимулирането на инвестициите. По негова оценка опасността от инфлационен натиск, макар и овладяна, все още не е изчезнала.
Всъщност в това отношение Дуйзенберг е прав. В понеделник холандската централна банка предупреди за евентуалната поява на инфлационна спирала, предизвикана от повишението на заплатите, след като през март индексът на потребителските цени в страната скочи с 4.6% на годишна база. В Испания пък показателят отбеляза 3.9% годишен ръст през март, а в Германия - 2.5 процента. Единствено във Франция през март индексът се увеличи само с 1.3% в сравнение със същия период на миналата година. От друга страна обаче, за да стимулира растежът, ЕЦБ във всички случаи ще трябва да понижи лихвите. Тя остана единствената голяма централна банка, която от 5 октомври миналата година не е променяла лихвените проценти.
Щатският долар се търгуваше силно, но към края на седмицата леко омекна към еврото и йената. Вероятно поради намеренията на официални представители от Националната асоциация на щатските производители да се срещнат с министъра на финансите Пол О'Нийл. Те ще го убеждават, че доларът е надценен и високите му стойности вредят на промишления сектор на страната, който вече е в рецесия. От друга страна, индексът на производствените цени през март се понижи с 0.1% - за първи път от седем месеца насам, а продажбите на дребно неочаквано намаляха с 0.2 процента.
У нас междубанковият валутен пазар също намали активността си в сравнение с предходната седмица. Среднодневният оборот достигна 149 млн. г. марки. Сделките в щатски долари представляваха 27% от валутния обмен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във