Банкеръ Daily

Пари и пазари

Международната компания "Карлсберг България" с дълбоки местни корени разпредели печалбата си

Денис Шерстенников (вдясно) е упраляващ директор на "Карлсберг България" от 2017 година.

Сезонът на дивидентите е най-хубавият за инвеститорите. Тогава виждаш резултата от своята далновидност и анализаторски умения в един минал момент. Освен българските фирми, у нас има и големи световни компании, които всяка година споделят част от печалбата си със своите акционери.

Световният производител на бира "Карлсберг България" АД е един от тях. Решението за разпределение на дивидент бе гласувано на общото събрание, проведено на 16 ноември миналата година в София. Тогава бе одобрено предложението всеки притежател на акции на дружеството да получи брутна сума от по 0.29 лв. за една своя ценна книга.

Изплащането на дивидента започна от 16 януари тази година. То се извършва по банков път със съдействието на "Централен депозитар" АД (код на емисията ISIN BG1100119079) - за акционери с подсметка при инвестиционен посредник и чрез "УниКредит Булбанк" АД - за акционери с лични подсметки при "Централен депозитар" АД. Заплащането на дивидента ще се извършва в срок до 16 януари през 2024 г. чрез всички офиси и филиали на банката на територията на България, безкасово или в брой на каса. Независимо от начина на плащане, банката ще удържа от сумата на дивидента сумите за дължимия данък върху дивидента (5%).

Припомняме, че "Карлсберг България" АД продължава да изплаща и дивидента, гласуван от проведеното на 29 юни 2018 г. общо събрание, в брутен размер на 0.30 лева за една акция. То също ще се извършва по банков път със съдействието на "Централен депозитар" АД- за акционери с подсметка при инвестиционен посредник, и чрез "УниКредит Булбанк" АД - за акционери с лични подсметки при "Централен депозитар" АД. Срокът, в който може да се вземе тази сума, е 6 август 2023 година.

Историята на "Карлсберг България" започва в далечната 1882 година, когато в Шумен пристига чешкият майстор пивовар Франц Милде и заедно с предприемчиви шуменци поставя началото на една от най-старите пивоварни в България - "Шуменско пиво".

След 2002 година шуменската фабрика става част от голямото семейство на световния датски концерн "Карлсберг". През август 2004 година акционерите на компанията гласуваха промяна във фирмата на дружеството на "Карлсберг България" АД. През септември двата завода - "Шуменско пиво" и "Пиринско пиво" - обединяват ресурси и активи под името "Карлсберг България". 

Обединението на двата завода сформира една от най-бързо развиващите се компании в страната с близо 500 служители. Продуктовото портфолио на компанията включва разнообразие от първокласни бири, обединени в осем бранда - националните "Шуменско" и "Пиринско", международните марки на компанията Carlsberg и Tuborg, чешката Budweiser Budvar, немската пшеничена бира Erdinger и белгийската крафт бира Grimbergen. "Карлсберг България" предлага на нашия пазар и сайдерът Somersby в пет разновидности - ябълка, круша, къпина, боровинка и мътен сайдер с парченца плод Somersby Apple Blend. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във