Банкеръ Daily

Пари и пазари

Международната агенция за енергия очаква пренасищане на петролните пазари

Глобалните петролни доставки надхвърлят търсенето с около 900 000 барела дневно през първите шест месеца на годината, сочат данни от последния доклад на Международната агенция за енергия. Агенцията заяви, че очаква доставките на петрол да намалеят през 2020 г., но след това отново да се установи пренасищане, съобщи Kallanish Energy.

Данните на доклада показват, че петролните пазари регистрират значителен излишък през първата половина на 2019 г., който е много по-голям от очаквания. "Този излишък ще бъде прибавен към запасите, които страните започнаха да трупат през втората половина на 2018 г., когато производството на петрол нарасна на фона на забавянето при търсенето", подчертават от Международната агенция за енергия. Докладът отразява виждането на Организацията на страните износителки на петрол, според която търсенето на петрол от нейните представители ще се понижи значително през следващата година. Според нея, ръстът при добива на американския шистов петрол ще добави допълнително количество на пазара, с което предлагането ще се увеличи спрямо търсенето както през тази, така и през следващата година.

"Ясно е, че това представлява голямо предизвикателство за онези, които са поели задачата да ръководят пазара. Картината ще се развие с напредването на 2019 г., но в близко бъдеще основната сфера на фокус остава нарастването на търсенето", се посочва в доклада. Експертите поясняват, че въпреки че оценките на брутния вътрешен продукт в прогнозата на Международната агенция за енергия са непроменени спрямо доклада от миналия месец, има признаци за влошаване на търговската и производствената активност.

Ръководителят на отдела за нефтената промишленост и пазарите в Международната агенция за енергия Нийл Аткинсън заяви пред CNBC, че САЩ допринасят за пренасищането поради нарастващото производство. "По отношение на въпроса за повторното балансиране, както казваме във водещата статия в днешния доклад, ребалансирането все още е далеч", изтъква още Аткинсън. По данни на Международната агенция за енергия, добивът на Организацията на страните износителки на петрол в момента достига ниво от около 30 млн. барела на ден, като до края на първото тримесечие на 2020 г. запасите могат да достигнат 136 млн. барела. Търсенето на петрол в началото на следващата година може да се понижи до 28 млн. барела на ден, след като през юни картелът е произвел 29.83 млн. барела дневно.

Международната агенция за енергия не понижи своята прогноза за търсенето, а се придържа към ръст от 1.2 млн. барела на ден за тази година. Същевременно Агенцията създаде независима глобална комисия, която да проучи как напредъкът в областта на енергийната ефективност може да бъде ускорен чрез нови и по-силни действия във времена, в които енергийните системи се променят бързо в целия свят и много страни използват по-високи дялове на възобновяеми енергийни източници и други нисковъглеродни алтернативи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във