Банкеръ Daily

Пари и пазари

Международната агенция по енергетика понижи прогнозите си за търсенето на петрол

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозите за растежа на търсенето на петрол през 2019 г. заради влошените перспективи за световната търговия, сочи информация от направен доклад на агенцията.

Основният акцент в доклада е върху търсенето на петрол, тъй като икономическите настроения намаляват. През май Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува прогноза за растежа на световния БВП за 2019 г. с 3,2%, по-ниска от предишното допускане на МАЕ. Развитието на световната търговия е спаднало до най-бавните си темпове след финансовата криза преди десет години, според данни на Холандското бюро за анализ на икономическата политика.

Последиците от спадащото търсене на петрол стават очевидни. През първото тримесечие растежът беше само 0.3 милиона барела/ден. Основната слабост е в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където търсенето е спаднало със значителните 0.6 милиона барела дневно, разпределени във всички региони. Има различни фактори: топла зима в Япония и забавяне в нефтохимическата индустрия в Европа, както и търсенето на бензин и дизел в Съединените щати, като влошаването на търговските перспективи е обща тема във всички региони. За разлика от него, в света, изключвайки ОИСР, търсенето нараства с 0.9 милиона барела дневно, въпреки че последните данни за Китай показват, че ръстът през април е по-малък (0.2 барела/ден).

През второто тримесечие на 2019 г. растежът на търсенето в световен мащаб е с 0.1 милиона барела дневно по-нисък в сравнение с отчета за миналия месец. Засега обаче има оптимизъм, че в останалите месеци на тази година и следващата година ще има подобрена икономическа картина. ОИСР вижда нарастване на световния БВП на 3,4% през 2020 г., като се приема, че търговските спорове се решават и доверието се възстановява. Това предполага, че световният растеж на търсенето на петрол ще има възможност да се възстанови от 1.2 милиона барела дневно през 2019 г. до 1.4 милиона барела дневно през 2020 година.

Изпълнението на очакваното нарастване на търсенето едва ли ще бъде проблем. В страните извън ОПЕК ще има голямо количество доставки. САЩ ще допринесат с 90% от увеличението на доставките за тази година от 1.9 милиона барела дневно, а през 2020 г. растежът извън ОПЕК ще бъде значително по-висок при 2.3 милиона барела дневно, като печалбите на САЩ ще бъдат подкрепени от значителен принос от Бразилия, Канада и Норвегия. По-късно този месец министрите на петрола от Виенското споразумение, изправени пред краткосрочна несигурност относно силата на търсенето и безмилостния растеж на предлагането от техните конкуренти, трябва да обсъдят резултата.

Министрите ще отбележат, че петролните запаси на ОИСР остават на комфортни нива от 16 милиона барела над петгодишната средна стойност. Те ще отбележат също, че въпреки слабото търсене от първото тримесечие на годината, което допринесе за създаването на излишък от 1.1 милиона барела дневно, през второто тримесечие пазарът е с дефицит от 0.4 милиона барела дневно, като изоставащата структура на цените отразява по-строгите пазари. Този дефицит отчасти се дължи на факта, че през май страните от Виенското споразумение са намалили производството си с 0.5 милиона барела дневно, надвишавайки ангажиментите си от 1.2 милиона барела/ден.

Напоследък високите нива на поддръжка в САЩ и Европа, ниските нива в Япония и Корея, както и замърсяването на тръбопровода "Дружба" са допринесли за слабия растеж на глобалната преработка. Това може да се промени - според оценките на МАЕ суровината през август може да е с около 4 милиона барела дневно по-висока от тази през май. Това вероятно ще доведе до по-голяма несигурност на пазарите, особено ако виенското споразумение бъде удължено и няма промяна в ситуацията с Иран и Венецуела. Разбира се, много зависи от силата на търсенето на петрол по-късно през годината.

Ясното послание от първия поглед на МАЕ към 2020 г. е, че има много на брой доставчици, които не са в ОПЕК и които ще отговорят на всяко търсене, неприемащи сериозния геополитически шок. А страните от ОПЕК разполагат с 3,2 милиона барела дневно свободен капацитет. Това е добре дошла новина за потребителите и за по-широкото заздравяване на уязвимата в момента глобална икономика, тъй като ще бъде ограничен значителният натиск за повишаване на цените на петрола. Това обаче трябва да се разглежда спрямо нуждите на производителите, особено по отношение на инвестициите в новия капацитет, който ще бъде необходим в средносрочен план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във