Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МЕЧО НАСТРОЕНИЕ ОБХВАНА БОРСАТА

През изминалата седмица мечото настроение надделя на БФБ-София и двата борсови индекса завършиха с понижение. Особено негативни бяха настроенията на инвеститорите във вторник, когато почти всички основни позиции претърпяха несимволичен спад. Още преди края на седмицата по-тесният борсов индекс SOFIX беше загубил 1.8% от стойността си, а по-широкият BG40 - над 3 процента. Положителните нагласи на инвеститорите около множеството предстоящи увеличения на капитала не можаха да надделеят върху натиска от разпродажби и съвсем логично цените поеха надолу още преди да бъдат публикувани консолидираните финансови отчети за първото тримесечие на годината. Дори БТК не устоя на мечата атака и сви капитализацията си с малко под 3% до нивата около 10.10 лв. за дял.
Надолу се търгуваха и представителите на туристическия сектор. Дяловете на к.к. Албена поевтиняха рязко до нивата около 75 лв. за дял. Явно наслоените негативи в пазара като цяло се изразиха в подобно нетипично поведение на син чип, който поевтинява рязко без наличие на фундаментални новини. В отбора на губещите се нареди и к.к. Златни пясъци, чиито акции за пръв път от февруари 2005 г. спаднаха до 13.75 лв. за дял. Корекцията не пожали и к.к. Слънчев бряг, където слабата активност се оказа пречка да се получи по-сериозен срив.
Финансовият сектор също даде свидни жертви в борбата с мечото похождение. Книжата на ДЗИ-Банк се сринаха за два дни с малко под 8%, а тези на ЦКБ - със сравнително скромните 3 на сто. Софарма също сравнително лесно се поддаде на натиска от разпродажби и отслабна с близо 3 процента. Както обикновено, негативите от падащия пазар бяха поети с пълна сила от акционерите на холдинговите дружества. Синергон Холдинг загуби около 6.5% от капитализацията си - до 5.60 лв., а Индустриален Холдинг България 3.5% - до 4.10 лева. Албена инвест холдинг също се представи неособено убедително и намали капитализацията си с около 5% до 13.15 лв. за акция.
Поводи за радост нямаха и акционерите на Петрол и Биовет. Дистрибуторът на горива беше на косъм да поевтинее под 3.30 лв. за дял, докато пещерският фармацевтичен производител направо си проби низходящо нивото от 14 лв. и удари 13.77 лв. за акция. През изминалата седмица беше публикуван и консолидираният отчет за първото тримесечие на годината на Биовет. От него се вижда, че за разлика от преди година, когато е отчело 450 хил. лв. печалба, фармацевтичното дружество реализира, макар и минимална, загуба от 8 хил. лева. Основна причина за рязкото влошаване на нетния финансов резултат е ръстът на разходите за лихви от 213 хил. лв. на 1.528 млн. лв.
През следващата седмица вниманието на инвеститорите ще се насочени предимно към консолидираните отчети на публичните дружества за първото тримесечие на годината. На особено внимание ще се радват финансовите отчети на холдинговите дружества, както и тези на БТК и Софарма. Като цяло е малко вероятно настроението на пазара да се промени коренно в резултат на единични положителни изненади от страна на консолидираните данни, въпреки че със сигурност от тях ще се повлияят книжата на отделни дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във