Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МЕБЕЛИТЕ ПОСКЪПВАТ С 20 НА СТО

Почти всички производители на мебели в България увеличиха цените на своята продукция през последните два месеца с 10 до 20 на сто, коментираха търговците на организираното от 20 до 24 февруари в НДК специализирано изложение. Причините са поскъпването на енергоносителите, на дървесината, ползвана за мебели, както и повишението на труда в сектора.
Въпреки че още не са представени всички данни за миналата година, от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост отчетоха продължаващия ръст в производството на мебели в страната. Изследване на Българската стопанска камара показва, че приходите от продажби за деветте месеца на 2007-а възлизат на 593 млн. лева. В тази сума влиза и износът за 148.53 млн. евро, а вносът от чужбина е за 112.759 млн. евро. Съдейки по разчетите, направени на базата на продажбите, вноса и износа, около 50% от приходите на предприятията в бранша идват от вътрешния пазар.
Изследването показва също, че през последните четири години положителното салдо от търговията с мебели е намаляло с 38 процента. Изнасяме предимно в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и на Балканите (Сърбия, Македония, Хърватия и Словения). От януари до септември 2007-а експортът е нараснал с 30.1 на сто спрямо същия период на предишната година.
По данни на Българската търговско-промишлена палата нашите мебелни фирми са над 2500, а според браншовата камара броят им е близо 4 хиляди. В стратегията за развитие на отрасъла се предвижда до 2013-а 95% от компаниите да отговарят на основните европейски регламенти за качество на продукцията. Намеренията също така са броят на заетите в мебелната промишленост да нарасне от 45 хил. на 50 хил. души в края на тази година. Засега 100 дружества в сектора са получили сертификат за качество ISO 9001, но през следващите пет години броят им трябва да се удвои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във