Банкеръ Daily

Пари и пазари

McDonald's придоби Dynamic Yield

Веригата за бързо хранене McDonald's обяви придобиването на израелската компания Dynamic Yield, която е специализирана в разработването на технологии за изкуствен интелект, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Размерът на сделката не е официално разкрит, но според същото издание, той надхвърля 300 милиона долара. Тази стойност го превръща в най-голямата придобивка на веригата за бързо хранене през последните 20 години.

McDonald's заяви, че технологията на израелската компания ще бъде използвана при подготовката на персонални менюта разнообразието, на които ще варира в зависимост от сезона, натовареността на ресторанта и други фактори. Основавайки се на избора на клиента, изкуствен интелект ще предлага допълнителни елементи към менюто.

Компанията съобщи, че е провела серия от тестове на своята технология в няколко американски ресторанта през 2018 година. През 2019 г. McDonald's планира да започне да прилага технологията Dynamic Yield в своите дъщерни дружества в САЩ, а след това и в други страни. Веригата за бързо хранене също така ще използва тази технология за оборудване на своите павилиони за самообслужване и мобилното приложение на McDonald's.

Технологията е ключова част от плана за задържане на съществуващи клиенти, въвеждането на нови и убеждаването на хората да купуват повече. Миналата година McDonald's се опитаха да убедят потребителите да изтеглят приложението му с промоции като безплатни картофки срещу покупка на приложението на символичната стойност от един долар.

Сделката с веригата ресторанти няма да засегне текущите договори на израелската компания. Dynamic Yield, чието седалище е в Тел Авив и Ню Йорк, ще остане самостоятелен бизнес под собствеността на McDonald's и ще може да продължи да работи отделно и да си сътрудничи както с настоящи, така и с бъдещи клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във