Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МАТЕРИАЛИТЕ ПОСКЪПВАТ ПРЕДИ НОВИЯ СЕЗОН

Поскъпването на цените на строителните материали, което бе регистрирано през последните няколко години, продължава и засега няма признаци за промяна на тази тенденция. Основните причини за нея са нарасналото търсене в резултат от бурното строителство, поскъпването на материалите на световния пазар и ценовият скок при горивата, коментират търговците. Растежът на цените ще продължи и през лятото, когато се строи интензивно. Най-сериозно през последните години поскъпват тухлите, а също хидро- и топлоизолационните материали. От есента на 2007-а цените на материалите са се увеличили с близо 8%, сочат разчетите на някои от търговците.
Въпреки реалното увеличение на инвестициите в строителството българският пазар на строителни материали и консумативи е малък, а фирмите все още не притежават конкурентен потенциал да стъпят на чуждестранните пазари. Това до голяма степен обяснява защо през последните години се увеличава прогресивно вносът на основни строителни продукти. В същото време значителна част от българските изделия поддържат относително високи цени въпреки незадоволителното си качество. В момента български материали и консумативи се влагат предимно в грубото строителство, в системите за водоснабдяване и канализация и в малка степен в системите за отопление, вентилация и климатизация на сградите. Продуктите все още не отговарят напълно на изискванията на европейското законодателство, най-вече откъм адекватно сертифициране, цените им са относително високи и заради високите разходи за производството им. Според строителите, това е причината да се предпочитат вносните строителни материали.
Цените на тухлите продължиха да се повишават плавно и през тази година. В отделните региони на страната тухлите четворки могат да се намерят и на цена между 60 и 78 ст. за бройка. Поскъпването на българските изделия обаче доведе до внос от съседни държави като Македония, Сърбия и Гърция. На строителните борси българските тухли четворки вървят от 0.68 до 0.80 ст. бройката. Гръцките, в зависимост от размера (12х25х25 см или 19х25х33см), се търгуват съответно по 0.77 лв. и 1.29 лв. бройката. Често българските и вносните тухли се предлагат на съизмерими цени. Проблемът обаче е, че нашите производители не поддържат постоянно високо качество. Според твърденията на строители, някои от българските тухли са с напукани стени, кривини по ръбовете и отчупени парчета.
Едрите строителни предприемачи предпочитат да използват нови технологии, основани на използването на газобетоновия Итонг. Цените им варират в зависимост от дебелината на тухлата. Съществуват различни обеми итонгови тухли - от 5 до 30 сантиметра. Примерно пале от 144 бройки струва 225 лв. с 5 см дебелина, а пале с 30-сантиметрови тухли струва 195 лева. Най-скъпи, а вероятно и най-употребявани в строителството, са тухлите с дебелина от 7.5 см, където едно пале от 96 бройки струва 223 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във