Банкеръ Daily

Пари и пазари

Масов ропот срещу "божествените" доходи на банкови шефове

Стотици служители на испанската "Каиха банк" протестираха пред Двореца на конгресите във Валенсия на 14 май, където се провеждаше годишното събрание на банковите акционери. Недоволството бе провокирано от плановете на институцията да съкрати почти една пета от персонала си в Испания. Същевременно, дребни инвеститори се оплакват от високите възнаграждения на изпълнителните директори.   

Видео, публикувано в социална медия от профсъюза Comisiones Obreras, показва събралото се множество, част от което - с маски на мениджърите на "Каиха банк". Чуват се и скандирания: "Те увеличиха тройно заплатите си и ги вземат от нас".

Въпреки недоволството, акционерите са подкрепили предложената тлъста заплата на председателя на "Каиха банк" - Хосе Игнасио, макар че представителите на държавата, която има 16% дял в кредитора, са гласували "против", отбелязва агенция "Ройтерс" като се позовава на добре информиран източник. Самата банка не е представила подробности за вота.

В Испания имаше и други протести срещу намеренията на пет испански банки да съкратят 18 хил. работни места, съвпаднали с призивите на правителството за редуциране на възнагражденията на висшия ръководен банков ешелон.

Министърът на труда Йоланда Диас коментира пред репортери на 14 май, че "сега не е моментът за уволнения". И допълни: "Всички трябва заедно да преодолеем кризата и да положим съвместни усилия". 

"Каиха банк", която стана най-голямата по размер на активите испанска банка след като през април купи конкурента си "Банкиа", обяви плановете си да съкрати около 8 хил. работни места - една от най-големите редукции в историята на страната.

Акционерите пък, на годишното си събрание на 14 май, одобриха фиксирана годишна заплата от 1.65 млн. евро плюс премии за 200 хил. евро за 2021-а на председателя на институцията - Игнасио, който е бивш управител на "Банкиа". Преди обединението на двете испански банки твърдото възнаграждение на Игнасио бе ограничено до 500 хил. евро, а бонусите - до максимум 300 хил. евро. Това беше едно от условията "Банкиа" да получи държавна помощ в размер на 22.4 млрд. евро в апогея на европейската дългова криза през 2012-а. След поглъщането от "Каиха банк" това ограничение бе премахнато. 

Въпреки че Мадрид и Испанската централна банка нямат правомощия да орязват твърдите заплати на банковите мениджъри, въпросът стана твърде значим за "Каиха банк". В речта си пред събранието на акционерите Игнасио заяви, че "краткосрочните корекции на работната сила" са необходими, за да се съхрани "максималния брой на стабилните работни места в бъдеще".

Недоволство е имало и срещу пакета от възнаграждения на новия шеф на италианската "Уникредит" - Андреа Орсел. На годишното събрание на акционерите на банковата група на 15 април най-големият й инвеститор "Блек рок", който държи 5.1% дял в кредитора, е гласувал "против", сочат официалните данни, публикувани на банковия уебсайт на 13 май. На практика, Орсел е предотвратил на косъм бунт на акционерите за определените му годишно 7.5 млн. евро (двойно повече от предшественика му Жан Пиер Мюстие), за които са гласували 54% от присъствалите на събранието инвеститори. Почти 43% са били против. 

"Алианц глоубъл инвестърс" - частта за управление на активи на германската застрахователна група "Алианц", която е третият по големина акционер на "Уникредит" с 3.1% дял, също е отхвърлила пакета от възнаграждения на Орсел. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във