Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Масивен отлив на капитал от развиващите се пазари

Чуждестранните инвеститори са изтеглили 12.3 млрд. щ. долара от развиващите се стопанства през май - най-голямото количество  от ноември 2016-а насам, по данни на Института за международни финанси. Сумата е поделена почти поравно между портфейлите на дълговите пазари и на фондовите борси - по около 6 млрд. долара са напуснали всеки от тях. "Бягството"  е било дирижирано от Азия с капиталов отлив в размер на 8 млрд. долара, следвана от Африка и Близкия изток - с 4.3 млрд. долара.

В анализа на Института за международни финанси не е отделен  единствен фактор, влияел върху  тегленето на пари от развиващите се икономики. Според икономистите то се дължи на комбинация от фактори. Сред тях са характерните за някои държави вътрешни ограничения като финансовия натиск в Аржентина и Турция, стачката на шофьорите на камиони в Бразилия (която разкри предизвикателствата пред правителството при осъществяване на реформите), подновените заплахи от митата, наложени от Белия дом, и политическата несигурност в Италия и Испания (която предполага по-висок риск от възходящ натиск върху зелените пари). Съществено влияние са оказвали и растящите щатски лихвени проценти и поскъпващият американски долар. 

В статия, публикувана във "Файненшъл таймс" през седмицата, председателят на индийската централна банка Урджит Пател подчертава, че усложнените условия за финансиране в долари са довели до рязък обрат на потоците от чуждестранни капитали през последните шест седмици. Пател настоява Федералният резерв да забави скоростта, с която планира да свие баланса си, за да неутрализира пазарния смут.

Facebook logo
Бъдете с нас и във