Банкеръ Daily

Пари и пазари

Марихуаната настъпва към европейския пазар

Легалният канабис е напът да придобие европейски привкус, твърдят шефовете на най-големите производители на марихуана от Канада. Те очакват Европа и нейните 500 млн. обитатели да се включат в бизнеса до няколко години. Медицинската марихуана вече е легализирана в няколко държави от Европейския съюз - първата стъпка за пълното признаване на мекия наркотик в Канада и в някои американски щати. Включването на Европа в нажежения до червено пазар на легален канабис може да се материализира в нови продажби за милиарди долари, което ще подкопае ред бизнес сектори като фармацевтика, алкохол и тютюн.

Брус Линтън - главен изпълнителен директор на канадската Canopy Growth Corp. - най-голямата по пазарна капитализация компания за канабис в света към края на септември 2018-а, очаква в рамките на пет години Англия да има напълно развит пазар за наркотика, подобен на канадския в момента. Фирмата на Линтън вече присъства в 11 държави, между които са Дания, Германия и Чешката република. През третото тримесечие около 1000 германски аптеки са имали грубо 10% дял от продажбите на компанията на Canopy Growth Corp.

Себастиън Сейнт Луис - главен изпълнителен директор на конкурентната Hexo Corp. предвижда до три години легализиране на психоактивната марихуана във Великобритания. Това е достатъчно кратък срок, в който ЕС да се включи в бързо растящия пазар на канабис, оценен от Сейнт Луис на 110 млрд. щ. долара годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във