Банкеръ Daily

Пари и пазари

Маню Моравенов заменя Иван Такев начело на БФБ

На извънредно заседание общото събрание на "Българска фондова борса" АД (БФБ) одобри доц. д-р Маню Моравенов да влезе в състава на съвета на директорите на институцията, съобщиха от борсовия оператор. Съветът със свое решение възложи на новия член на борда ролята на изпълнителен директор на "БФБ-София". Предстои Моравенов да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор и вписан в Търговския регистър.

Бордът на БФБ изказа благодарност за приноса на досегашния изпълнителен директор Иван Такев, който напуска институцията след 18-годишна кариера в нея. Сред постиженията му са утвърждаването на "БФБ-София" като технологично модерна европейска борса чрез внедряването на електронната система за търговия на Deutsche Börse - Xetra и преминаването през тази година към нейното най-ново технологично поколение - Т7, създаването на специализираната платформа за оповестяване на регулирана информация - X3 News, както и при придобиването на "Българска независима енергийна борса" ЕАД.

Такев има ключова роля за въвеждането на водещи практики за добро корпоративно управление чрез активната си работа в съвета за развитие на капиталовия пазар и Националната комисия за корпоративно управление. Той има сериозни заслуги и за международното позициониране на "БФБ-София". Съветът на директорите пожела още много успехи на Иван Такев в бъдещата му професионална реализация.

"Българска фондова борса" АД е лицензирана да извършва дейност като фондова борса през октомври 1997 година. Предметът на дейност на дружеството включва организиране на търговия с ценни книжа и другифинансови инструменти; организиране и поддържане на информационна система за търговия с ценникнижа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във