Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Маневри свиха доходността на борсата

Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

Търговията на БФБ през последните няколко дни остана сравнително спокойна. Единствено акциите на "Софарма" се отличиха с по-съществена активност. В началото на борсовата сесия в четвъртък всички официални индекси отчитаха минимални изменения, както на седмична, така и на месечна база.

В сърцето на мудните и безинтересни борсови сесии вероятно стои случващото се около "Софарма", където разпродажбите, които предприема  един от големите акционери в компанията, поглъщат солидни количества от свободните пари на инвеститорите. Очакването на същинското излизане на "Ромфарм компани" АД, притежаваща малко над 18% от капитала, стартира след проведената преди няколко седмици среща с инвеститорите на "Софарма". На въпросното събитие изпълнителният директор и голям акционер в компанията - Огнян Донев, съобщи, че е водил разговори с този акционер и от първа ръка е научил към каква цена се стремят - не по-ниско от 4.27 лв. за акция. Като вземем предвид другите обещания и намерения на мажоритарния собственик, изречени с половин уста или просто загатнати, едва ли за някой е било изненада струпването  на поръчки "купува" около равнището от 4.27 лв. и, в общи линии, "бетонирането" на въпросната цена през последните седмици. Е, чакането най-накрая свърши, ако съдим по изтъргуваните обеми през последната седмица - над 11 млн. акции на обща стойност близо 47 млн. лв. (и това е до 11:30 ч. в четвъртък). Нищо чудно до края на седмицата да видим и останалите около 9 млн. акции на продавача да поемат пътя  към новия си портфейл.

След подобно изтичане на ликвидни средства (защото "Ромфарм" най-вероятно няма да вложи и лев от парите в акции на БФБ, не е чудно защо пазарът като цяло не мърда особено, още по-малко да се подготвя за традиционното през последните години коледно-новогодишно поскъпване. Акциите на повечето активно търгувани компании  срещат единствено вял интерес от страна на инвеститори и спекуланти. Дори приеманите за консервативна инвестиция книжа на компании за недвижими имоти не могат да се похвалят с нещо през последните дни. Напротив, цените им като че ли не впечатляват и често ставаме свидетели на ограничени разпродажби на такива акции.

Публикуването на консолидирани финансови отчети от публичните дружества приключи, а с това и доста неизвестни намериха отговор. Крайният срок за оповестяване на данни за третото тримесечие  изтече на 30 ноември, но в повечето случаи пазарът не откри нищо впечатляващо или неочаквано. Донякъде приятна изненада, но едва ли заслужаваща фанфари, бе "Сирма груп холдинг". Да, "Свилоза" също отчете много силни резултати, но за мен по-интересното събитие бе софтуерният холдинг. Но не защото изневиделица са създали революционен програмен продукт, с който да предизвикат големите играчи, а по-скоро с една странност в отчетените от фирмата приходи през последните девет месеца. Оповестените във финансовия отчет като "Друг всеобхватен доход от преизчисление на валутни отчети"  близо четирите милиона лева са доста необичайна сума  както за размера на дъщерните компании, така и за бизнес модела на "Сирма" до момента. Поради липсата на каквото и да е обяснение за въпросната сума и имайки предвид  създаването на ново дружество в САЩ, значително нарасналите специфични разходи, включително и разходите за външни услуги (електричеството е такава например), както и компетенциите на персонала и мениджмънта, изглежда логично софтуерната компания да се е впуснала в силно рентабилната напоследък дейност по т.нар. копаене на криптовалути. Но това е само предположение, разбира се.  Дори да се окаже близо до истината, това не гарантира или обещава каквото и да било  на инвеститорите. Но би било интересно да се знае, така че се надявам повече информация за източника на извънредните доходи да бъде разкрита в годишния отчет на компанията. Дотогава - Весели празници!

Facebook logo
Бъдете с нас и във