Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Маневри и мечти за борсова промяна

Д-р Александър Апостолов*

Портфолио мениджър

"Юг Маркет фонд мениджмънт"

 

Една от водещите новини от   българската  борса през седмицата произлезе от  заседанието  на съвета на директорите на БФБ, където бе разгледана  базата на водещите индекси и бяха направени някои промени в състава им. От съобщението става ясно, че няма промени в показателя BGREIT, който следи представянето на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти. При водещия индекс SOFIX дружествата "М+С Хидравлик" АД и "Елана Агрокредит" АД влизат в базата на изчисляването му на мястото на "Доверие Обединен холдинг" АД и "Индустриален холдинг България" АД. Промяната влиза в сила от 25 септември. "М+С Хидравлик" влиза на седмо място в SOFIX  съгласно общо четирите критерия за ликвидност (брой сделки, оборот и спред и пазарна капитализация), а "Елана Агрокредит АД" - на десетото. Последната 15-а позиция по критериите е за "Трейс груп холд" АД, което остава в индекса благодарение на факта, че "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД са в една група и надхвърлят общо 20% от теглото в измерителя, което противоречи на правилата му за изчисляване. Затова и "Софарма трейдинг" АД остава извън него. Другите дружества в индекса на "сините чипове" са "Холдинг Варна" АД, "Еврохолд България", "Албена" АД и "Стара планина холд" АД.

Акциите на "Доверие Обединен холдинг" бяха най-губещият компонент на SOFIX за последната една година -  котировките им се свиха с 41% за този период. Това до голяма степен се дължи на влошаването  на резултатите на бившия приватизационен фонд. "Доверие ОХ" е на загуба и през първото, и през второто тримесечие на тази година - и при това тя расте. При "Индустриален холдинг България" печалбата се повиши с близо 390% за първите шест месеца на годината - до 8.28 млн. лева. В същото време акциите на компанията се представят много  по-добре от останалите компоненти на SOFIX през последната една година. Определено дружеството ще липсва в състава на индекса, предвид на ниското му съотношение между цена и печалба от около 6 на база на консолидираните му резултати.

Що се отнася за новопостъпващите компании, новината за завръщането на "M+С Хидравлик" до голяма степен предопредели повишението в книжата на компанията с над 2.5 процента. Това е една от компаниите с най-дълга дивидентна история,  като е върнала на акционерите общата сума от 74.7 млн. лева. Консолидираната печалба на компанията се повиши с близо 39% за първите шест месеца на годината, като нетният финансов резултат се повишава до 10.51 млн. лева. Доброто представяне се предопределя основно от ръста в приходите от продажби на продукция, повишили се до 64.55 млн. спрямо 52.51 млн. лв. година по-рано, или ръст от 22.9 на сто. Другото ново попълнение в състава на индекса на "сините чипове" е "Елана Агрокредит". Дружеството отчита печалба за първото полугодие от 681 хил. лв. спрямо 629 хил. лв. за същия период на миналата година.

Промените в SOFIX засягат и фонда Expat SOFIX ETF, който следва индекса. Следващото ребалансиране на основния измерител ще е през март 2019 г., когато сериозна заявка за влизане в базата за изчисляването му е дало дружеството "Градус" АД, като предстои да видим чие място може да заеме.

 

*Авторът е финансист, защитил е докторска степен (PhD Финанси, Инвестиции и Капиталови пазари) към Института за Икономически Изследвания на БАН, както и MBA към Lund University. Лицензиран инвестиционен консултант и брокер на ценни книжа. Представеният от него анализ е единствено със информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във