Банкеръ Daily

Пари и пазари

Малко (икономическо) разведряване и книжата живнаха

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Всичко, от което финансовите пазари се нуждаеха, за да изместят фокусът си към рисковите активи, бе разведряване на търговските отношения между САЩ и Китай. И през изминалата седмица те го получиха, и то по какъв начин! Първо в сряда излезе новина, че неназовани източници от Китай очакват поетапно премахване на тарифите с оглед предстоящо подписване на първата фаза от търговската сделка. В четвъртък тази новина бе потвърдена от китайския министър на търговията и съветника по търговията на президента Тръмп. Така станахме свидетели на една от най-сериозните разпродажби на държавни ценни книжа от началото на годината, като някои анализатори дори определиха пазарите като намиращи се в низходяща спирала.

Разбира се, водещи цялото това движение бяха американските трежърита. Десетгодишните книжа добавиха цели 19.9 базисни точки към доходността си, приключвайки седмицата на нива от 1.909%, като кота 2% изглежда преодолима от текущата база. Движението на американските книжа изглежда необуздано, като дори поредното понижение на основните лихви на Фед от миналата седмица (макар и с намаляване на очакванията за бъдещи такива) не изглежда особена спирачка за пазарите. Позитивните икономически данни пък продължават да поставят цените на основните ДЦК под натиск, като, поне засега, корекцията в низходящото движение при доходностите изглежда гарантирана.

В Европа икономическата ситуация далеч не е толкова положителна, колкото в САЩ. През изминалата седмица от Европейската комисия понижиха прогнозите си за ръст на страните членки на съюза за тази година и за 2020-а, а Германия вече се намира в техническа рецесия. Въпреки всичко това, фокус точка и в Европа бе развитието по оста САЩ-Китай, което има потенциала да отключи глобалния растеж. Така ключовите немски бундове приключиха седмицата при доход от минус 0.252% и ръст от цели 13.4 базисни точки. Доходностите по френските книжа със сходен матуритет пък се завърнаха на положителна територия за първи път от юли насам, като завършиха седмицата при нива от 0.041% и ръст о т11.3 базисни точки.

Периферията на еврозоната този път не бе пощадена заради по-привлекателните доходности, които предлага. При много ниска ликвидност и относителна липса на продавачи, италианските десетгодишни ДЦК отбелязаха седмичен ръст на доходността от 20.3 базисни точки до 1.194 на сто. Испанските книжа с подобен срок до падежа пък бяха разпродадени до доходност от 0.380% и ръст от 10.9 базисни точки.

Във Великобритания джилтовете като че ли бяха настроени дори за по-сериозни повишения, но срещата на монетарния борд на Бенк ъф Ингланд сложи спирачка на това, след като стана ясно, че двама от членовете й не само са гласували против задържането на основната лихва на текущите нива, но и са гласували за директното й намаляване. Така джилтовете бяха разпродадени "по-леко" - само 10.9 базисни точки ръст на доходността до 0.771 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във