Банкеръ Daily

Пари и пазари

Малките и средни фирми припознават борсата

Пазар beam се явява и междинно звено по пътя на една компания към същинското листване на Основния пазар на "БФБ-София".

Специалният пазар за растеж на МСП beam, организиран от "Българска фондова борса“ АД, дава възможност за финансиране на дейността на малките и средни компании в България. Борсата получи одобрение за организирането на пазара за растеж на МСП beam от Комисията за финансов надзор в края на 2018 г., като търговията на него се осъществява на същата търговска платформа T7®, и при същите правила за търговия като тези на Основния пазар на "БФБ-София" АД.

Основната цел на Пазар beam е да осигури на малкия и среден бизнес възможност за набиране на капитал при по-облекчени условия в сравнение с регулирания пазар, като в същото време им предостави сходни предимства на тези на публичните компании. Пазар beam се явява и междинно звено по пътя на една компания към същинското листване на Основния пазар на "БФБ-София".

Втора българска компания – производителят на спортни състезателни автомобили и електромобили "Син Карс Индъстри“, направи първично публично предлагане по тази процедуа, което предизвика фурор сред инвеститорите. Близо три пъти бяха презаписани акциите на компанията за електромобили по време на аукциона днес. Това е второто, изключително успешно IPO на пазарa за растеж на малки и средни компании beam на "Българска фондова борса" АД.
"Пазарът даде зелена светлина за бъдещето на български електромобили. Убедени сме, че beam e бързата писта за амбициозните и иновиращи компании в България”, коментира доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на "Българска фондова борса" АД.
"БФБ-София“ допусна до търговия временна емисия акции, издадена от "Син Карс Индъстри" с цел осъществяване на първично публично предлагане на до 2 милиона обикновени безналични акции. Номиналната стойност на една акция е 1 лев.

Успешен дебют през януари направи дружеството „Биодит“ АД с първото първично публично предлагане на специалния BEAM пазар за растеж на малки и средни компании. Компанията набра максимално допуснатия капитал от 1 млн. лева. “С листването на пазара за растеж към "Българска фондова борса" АД направихме много важна крачка за развитието на компанията. С набраните средства ще успеем да изпълним заложената търговска и маркетингова стратегия”, коментира Юлиан Софрониев, основател на "Биодит".

Това бе първото дружество, листнато на пазара BEAM, и за първи път се проведе такъв аукцион (търг). "Биодит" е развиваща се високотехнологична компания, специализирана в разработването и производството на модерни биометрични системи за контрол на достъпа, сигурност и обслужване на работното време. Компанията разработва и предлага уникални решения в различни сфери на икономиката като автомобилния сектор, специализирани решения за хотелиерската индустрия, както и редица сектори в производството и услугите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във