Банкеръ Daily

Пари и пазари

Малкият бизнес е оптимистичен за стабилността на американската икономика

Малкият бизнес смята, че американската икономиката ще подобри своя растеж в близко бъдеще. Това показа скорошно проучване на Националната федерация за независим бизнес в САЩ, цитирано от Си Ен Ен.

Собствениците на малък бизнес в САЩ, които вярват, че местната икономика ще бъде по-добра след шест месеца, надвишават с 20 процентни пункта тези, които считат, че тя ще бъде по-лоша. Показателят е по-оптимистичен в сравнение с анкетните резултати по този въпрос при проведено по-рано през тази година проучване, но е далеч под показанията през 2017 г. и 2018 г., когато "по-добрите условия" изпревариха "по-лошите условия" с между 30 и 48 процентни пункта.

Според проучването малките предприятия, които разкриват нови работни места, надвишават с 2.6 процентни пункта тези, които съкращават персонал. Това е спад спрямо показанията през предходните пет тримесечия, когато създаващите работни места надвишаваха съкращаващите работни места с между 4.8 и 7.3 процентни пункта. Собствениците на фирми посочват наличието на квалифицирани кандидати за работа като свой най-голям проблем на фона на исторически ниски нива на безработицата в САЩ.

Националната федерация за независим бизнес в САЩ проведе анкетата през юли сред 1500 собственици на малки фирми. Проучването се провежда традиционно от 1973 г. като резултатите от него се смятат за добър индикатор за ранно предупреждение за икономическо забавяне. "Хората от малкия бизнес са в края на веригата за доставки. Ако има рецесия, малките предприятия са първите, които разбират това", заяви главният икономист на Националната федерация за независим бизнес Уилям Дънкелбърг. Преди началото на рецесията в края на 2007 г., проучването показа преобладаващ брой респонденти, очакващи състоянието на американската икономика да бъде по-лошо през предстоящите шест месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във