Банкеръ Daily

Пари и пазари

Макрон обяви спасителен пакет от 8 млрд. евро за френската автоиндустрия

Френският президент Еманюел Макрон обяви във вторник вечерта спасителен финансов пакет от 8 млрд. евро, който цели да превърне Франция в най-добрият производител на екологично чисти превозни средства в Европа, и призова френските автомобилни компании да осъществяват производството в собствената си държава.

"Страната ни не би била същата без страхотните ни марки Renault, Peugeot, Citroen", каза Макрон, преди да разкрие спасителният пакет, който включва държавни субсидии за купувачите на автомобили и повече инвестиции в по-екологично чисти превозни средства, предаде БНР.

Френските автомобилни заводи едва сега започват постепенно да засилват производството след въведените преди месеци карантинни мерки заради коронавируса, които тежко засегнаха автомобилния сектор, като Макрон желае да се ускори преходът към електрически автомобили, за да помогне за възраждането на индустрията.

"Нуждаем се от мотивационна цел: да направим Франция най-добрия производител в Европа на екологично чисти превозни средства чрез доставката на повече от един милион електрически и хибридни автомобила годишно през следващите пет години", заяви Макрон на пресконференция, цитирана от Ройтерс.

Той посочи, че за да бъде постигната тази цел, Франция ще увеличи държавния бонус за потребителите, купуващи електрически автомобили, на 7000 евро от досегашните 6000 евро.

За да помогне на автомобилните дилъри да продадат 400 000 превозни средства, които останаха непродадени поради въведените ограничителни противоепидемични мерки в страната, Еманюел Макрон заяви, че хората, които купуват традиционен автомобил, също ще получат бонус от 3000 евро по схема, която ще се прилага за три четвърти от домакинствата.

"Нашите съграждани трябва да купуват повече превозни средства, и по-специално екологично чисти. Не след две, пет или десет години", заяви Макрон след посещение във фабрика за авточасти на компанията Valeo в Северна Франция.

Според него никои от автомобилните модели, произвеждани понастоящем във Франция, не трябва да се произвежда в чужбина.

Компанията "Рено", която произвежда своите електрически модел Zoe във Франция, се ангажира да произвежда в бъдеще и електрически двигател на алианса Renault-Nissan във Франция, а не в Азия, както първоначално беше предвидено, отбеляза френският президент.

Макрон посочи, че правителството няма да се откаже от планирания държавен заем от 5 млрд. евро за "Рено", докато ръководството на компанията и синдикатите не приключат преговорите за френската работна сила и автомобилните заводи във Франция.

Ройтерс напомня, че Франция беше най-големият производител на електрически и хибридни автомобили в Европа през 2019 г. с почти 240 000 превозни средства, но данни на проучвателната компания IHS показват, че през настоящата година тя ще бъде изпреварена от Германия.

Междувременно финансовият министър Брюно льо Мер отново заяви, че местните автомобилостроители трябва да върнат производството си обратно във Франция в замяна на държавната подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във