Банкеръ Daily

Пари и пазари

Майрън Шоулс взе Нобел за модела на пазара на опции, свързани с пазара на акции

Шоулс работи в областта на финансовата икономика и принадлежи към Чикагската школа по икономика.

На днешния ден през 1941 г. е роден канадският икономист Майрън Шоулс (Myron Scholes), Нобелов лауреат през 1977 година

Той е работил в САЩ и е един от създателите на уравнението на Блек-Шоулс. През 1977 година получава, заедно с Робърт Мертън, Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Майрън Шоулс е роден в гард Тиминс в канадската провинция Онтарио. Той учи в Чикагския университет (The University of Chicago) е частен кообразователен изследователски университет в Чикаго, основан от петролния магнат Джон Рокфелер (1890 г.), като първите часове са проведени през 1892-а. Изследователите на Чикагския университет създават Чикагската школа по икономика, Чикагската школа по социология и Движението право и икономика в правния анализ. Университетът има най-голямото университетско издателство в САЩ.

Шоулс работи в областта на финансовата икономика и принадлежи към Чикагската школа по икономика. Департаментът по икономика на Чикагския университет се смята за един от челните икономически департаменти в света и в него има повече нобелови лауреати за икономика от всеки друг университет. Чикагската школа по икономика набляга върху позитивната икономика, което ще рече на емпирично базираните изследвания, които доказват теорията.

При оформяне на своите възгледи Шоулс е повлиян от американския икономист Джордж Стиглър (George Stigler). Изпитал е и влиянието на Милтън Фридман (Milton Friedman) - американският икономист и статистик, известен най-вече с работата си в областта на макроикономиката и своята защита на свободния пазар, както и на Мъртън Хоуард Милър (Merton Howard Miller) - съавтор на Модиляни-Милър теоремата. И тримата са лауреати на Нобеловата награда за икономика.

Робърт Мертън (на английски Robert Merton) е роден на 31 юли през 1944 година. Американският икономист е работил в областта на финансите. В началото на 70-те години, наред с Фишер Блек и Майрън Шолс, той е сред създателите на математически модел на пазара на опции, свързани с пазара на акции.

Майрън Шоулс и Робърт Мъртън са били на борда на директорите на Long-Term Capital Management, хедж фонд (hedge fund) основан от Джон Мериуедър. Фондът банкрутира през 1998-а.

Робърт Мертън заедно с Фишер Блек и Майрън Шолс в началото на 70-те години на ХХ век разработват математически модел за оценяването на опции. Мъртън публикува статия на тази тема по същото време с публикуването на друга статия от Фишер Блек и Майрън Шоулс, като двете статии стигат до същите резултати. Бидейки студент на професора от Масачузетския Институт по технологии Пол Самюелсън, помага за добавянето на stochastic calculus във финансовата икономика, което позволява поведението на на цените да бъде обяснено изцяло чрез теорията на вероятностите. Работата по модела, който сега е известен като Модела на Блек-Шоулс и е най-широко използван за оценяването на опции и всякакви производни финансови инструменти, е наистина революционна. За разлика от по-късно създадения биномен модел, в който се разглежда света като място в два времеви периода (сега, утре) и въз основа на това се разработва дърво с вероятности, тази теория предлага нещо ново - безброй много времеви периода между две точки във времето. Тази теория предлага поглед върху пазара на акции (и практически каквото и да е друго), който е много по-реален, което довежда до резултати, които са много по-реални.

Морално не е особено честно, че името на модела изключва името на Мъртън. Все пак, Мъртън, заедно със Шоулс, получават Нобеловата награда за икономика от Банката на Швеция за тяхната революционна работа върху опциите през 1997 година.

Фишер Блак не успява да вземе наградата си заради своята смърт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във