Банкеръ Daily

Пари и пазари

Майкъл Спенс получи Нобел за анализа на пазарите с информационна асиметрия

При формирането на идеите му той е повлиян от Кенет Ароу (също с Нобелова награда за икономика), Томас Шелинг и Ричард Зекхаузер.

На 7 ноември през 1943 г. Ню Хейвън, щата Кънектикът, е роден Майкъл Спенс (Michael Spence), американски икономист, работещ в областта на динамиката на информационните потоци.

Той е учил в Университета в Торонто - един от най-старите университети в Канада, и в Принстънският университет (бакалавърска степен) - частен университет в град Принстън, щата Ню Джърси. Като член на Бръшляновата лига (Ivy League), той е един от най-престижните университети в света. Учил е също в Оксфордския университет (бакалавърска степен) - най-старият университет във Великобритания, и в Харвардският университет (докторантура) в град Кеймбридж, близо до Бостън, щата Масачузетс.

При формирането на идеите му той е повлиян от Кенет Ароу (също с Нобелова награда за икономика), Томас Шелинг и Ричард Зекхаузер.

Майкъл Спенс е професор в университета Харвард (там е завършил и докторантура) и в Станфордския университет (1990-1999 г.). Работил е още в Училището по мениджмънт SDA Бокони и в Нюйорския университет - частен изследователски университет в Ню Йорк.

През 2001 г. получава, заедно с Джоузеф Щиглиц и Джордж Акерлоф, Нобеловата награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. „за техния анализ на пазари с информационна асиметрия“.

В икономиката и договорната теория информационна асиметрия се занимава с изследването на решения при транзакции, когато едната страна има повече или по-добра информация, отколкото другата. Това създава липса на баланс на силата при транзакции, което пък може понякога да доведе до „изкривяване“ на транзакцията. Моделите на информационна асиметрия предполагат, че поне една от страните в транзакция има релевантна информация, докато другата/те нямат. Някои модели на асиметрична информация могат да бъдат използвани също така в ситуация, при която поне една от страните може да наложи, приведе в действие или ефективно да си отмъщава (репресира) за нарушения, неспазвания (на някаква договорка) по някои части от договор, докато другата не може.

Джоузеф Юджийн Стиглиц (Joseph Eugene Stiglitz) е американски икономист, автор и професор в Колумбийския университет. Той е бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка. Стиглиц е може би най-известният съвременен икономист с леви убеждения и с критични виждания за глобализацията и икономистите на свободния пазар, които нарича фундаменталисти на свободния пазар. Неговата работа представлява отговор на тази на Милтън Фридман.

Джордж Артър Акерлоф (George Arthur Akerlof) е американски икономист и Кошланд професор по икономика в Калифорнийския университет (Бъркли).

Акерлоф е може би най-добре известен за неговата статия Пазар за лимони: несигурност на качеството и пазарен механизъм, публикувана в Quarterly Journal of Economics през 1970-а. В нея той идентифицира някои сериозни проблеми, които засягат пазарите, характеризирани от асиметрична информация. Това е една публикация, заради която всъщност той получава Нобелова награда за икономика. (Лимони се наричат в Америка дефектни нови коли).

Майкъл Спенс е получил и медала "Джон Бейтс Кларк". С него Американската икономическа асоциация награждава "този американси икономист, който е на възраст под 40 години и който се смята, че е направил значителни приноси към икономическата мисъл и знание". Медалът "е смятан най-често за една от най-престижните за това поле награди, вероятно на второ място, само след Нобеловата награда за икономика".

Facebook logo
Бъдете с нас и във