Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МАГАЗИНИ НИКНАТ КАТО ГЪБИ

Да имаш магазин на кьоше без съмнение е пожелание за големи печалби, извлечено от сериозната практика. Но демокрацията се настани и в тази област. Сега търговските площи са разположени навсякъде край нас - от невзрачните градски улици до централните луксозни квартали или модерните молове. Според сайта imot.bg най-високата цена за магазин в провинцията е обявена в Добрич, където за имот от 4000 квадрата се искат 4 млн. евро. Най-евтиният магазин в града пък се продава за 45 хил. лева. Най-много търговски обекти са обявени за продажба в Пловдив - 464, а най-евтиният магазин тук се предлага в кв. Смирненски - за площ от 15 квадрата се искат 12 хил. евро. Причината за ниската продажна цена е, че сградата е още в строеж и ще е готова през лятото. Най-високата оферта в Града под тепетата - 3750 евро за кв. м, е за четириетажен магазин, намиращ се в идеалния център. Обявената цена за целия обект е 3 млн. евро.
На второ място по предлагане на магазини сред по-големите областни градове е Плевен. Там сега са обявени за продажба 180 такива имота. Най-евтиният струва 15 хил. лв. и заема 80 кв. м в кв. Сторгозия. Най-скъпата оферта от 2.5 млн. евро е за имот в строеж, в центъра на града, с площ 750 кв. м, което означава, че квадратния метър се търгува по 3333 евро. Но още по-скъпа е търговската площ в идеалния център на града, където за магазин от 50 кв. метра се искат 5 хил. евро на квадрат. На всичкото отгоре - Плевен е градът, където за последните шест месеца цените са нараснали най-малко в страната - само седем процента. Във Велико Търново се предлагат 91 магазина. Най-високата оферта е за обект в центъра му от 1070 квадрата е с цена от 1.2 млн. евро. Най-евтино - за 22 хил. лв., се предлага магазинче от 21 квадрата в Зона-Б на града.
В Русе се продават 163 магазина на средна цена по 1311 евро на квадратен метър, сочи статистиката. Най-евтиният търговски обект струва 7500 евро и е разположен на площ от 20 квадрата. Най-високото предложение от 2.5 млн. евро е за луксозен, скоро ремонтиран магазин от 1400 квадрата, намиращ се в центъра на дунавския град.
В Благоевград се продават само шест магазина. Най-скъпият, който все още е в строеж, е с площ от 676 квадрата и струва 675 600 евро. Магазинът, който се предлага за най-малко пари, струва 51 400 евро. Имотът също е в строеж и се намира в кв. Освобождение. За най-скъпия магазин в града в момента се искат 246 100 евро. Един квадратен метър в него излиза 2300 евро.
Най-голяма е динамиката на стойностите на търговските площи в Стара Загора, сочи статистиката в сайта на на imot.bg. Средните цени на магазините там минаха границата 1500 евро за квадрат. Предлагат се общо 54 обекта. Най-скъпият - от 750 хил. евро, се намира в центъра на града и в него квадратният метър струва 3 хил. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във