Банкеръ Daily

Пари и пазари

МАЕ прогнозира по-бавен растеж на световното потребление на петрол през 2019 г. и 2020 г.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за растежа на петролното потребление през настоящата и през следващата година, визирайки глобалното икономическо забавяне.

Според последния ежемесечен доклад на МАЕ глобалното търсене на петрол ще се увеличи през тази година с 1,0 млн. барела на ден, което е със 100 хил. барела по-малко, отколкото предишните прогнози и след растеж на потреблението през 2018-а година с 1,2 млн. барела дневно. Това представлява четвъртото поредно намаляване на прогнозите на МАЕ в рамките на последните пет месеца, предаде БНР.

За 2020-а година МАЕ прогнозира увеличаване на потреблението на петрол в световен план с 1,2 млн. барела на ден, което е също със 100 хил. барела по-малко, отколкото предишната прогноза на базираната в Париж международна организация. МАЕ отдава това понижение с по 100 хил. барела на ден на търсенето, което се оформяха "като най-слабото от 2016-а година насам, следвайки доказателства за неговото забавянето в няколко големи консуматорски региони и държави, включително Европа, Индия, Япония, Корея и САЩ.

Глобалните петролни доставки са спаднали през септември с 1,5 млн. барела на ден до 99,3 млн. барела, следвайки атаките с дронове на важни петролни съоръжения на компанията "Сауди Арамко".  Според базираната в Париж агенция тези въздушни удари са причинили най-големият срив на петролните доставки в модерната история, но производството в Саудитска Арабия се е възстановило бързо. "Петролните пазари през септември издържаха широкомащабното прекъсване на доставките "като по учебник". Цените обаче паднаха обратно, след като стана ясно, че щетите, макар и сериозни, няма да доведат до дълготрайни смущения на пазарите“, отбеляза МАЕ в своя доклад.

На Саудитска Арабия й отне едва 11 дни, за да възстанови своето петролно производство, въпреки че средните петролни доставки на кралството през септември бяха по-малко със 770 хил. барела на ден, достигайки малко над 9 млн. барела дневно, което беше най-ниското ниво от 2011-а година насам.

Според МАЕ увеличаването на растежа на петролното предлагане от Съединените щати, Бразилия и Норвегия би помогнало да се намали търсенето на суров петрол, добиван в рамите на ОПЕК, до 29 млн. барела дневно през следващата година, което може да подтикне петролния картел да продължи да ограничава своето производство през 2020-а година.

В началото на настоящата година Организацията на страните износители на петрол, заедно с Русия и други производители (съюз, известен като "ОПЕК+"), сключиха споразумение за намаляване на съвместното петролопроизводство с 1,2 млн. барела на ден, за да подкрепи балансирането на пазара и цените на черното злато.

В последствие срокът на това споразумение беше удължен до март 2020-а година, като на среща на "ОПЕК+" в началото на декември (на 5-и и 6-и декември) ще се решава неговото бъдеще.

По-рано тази седмица генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо намекна, че по-голямо съкращаване на доставките на петрол е сред вариантите, които "ОПЕК+" трябва да обсъдят на декемврийската среща.

Днешният редовен доклад на МАЕ е факт, след като по-рано тази седмица ОПЕК също представи своя месец доклад, намалявайки прогнозата си за растеж на световното търсене на петрол през 2019-а година (с 40 хил. барела до 1,02 млн. барела на ден) до общо потребление в размер на 99,84 млн. барела на ден, но запазвайки без промяна прогнозата 2020-а година за общо потребление от 100,92 млн. барела дневно (или увеличение с 1,08 млн. барела на ден).

В същото време ОПЕК намали своите оценки за перспективите за растеж на доставките извън картела както за 2019-а, така и за 2020-а година. Картелът очаква предлагането на петрол извън рамките на картела да достигне тази година 64,4 млн. барела на ден (увеличение с 1,99 млн. барела спрямо година по-рано, което обаче е с 160 хил. барела по-малко от предходната оценка на ОПЕК) и увеличение с 2,25 млн. барела през 2020-а година (понижение с 50 хил. барела на ден спрямо предишната прогноза).

Facebook logo
Бъдете с нас и във