Банкеръ Daily

Пари и пазари

Мадуро планира пълна дигитализация на икономиката

Правителството на Венецуела възнамерява да цифровизира изцяло стопанството на страната след като хиперинфлацията на практика направи безполезни банкнотите в боливари, а доларизацията постепенно овладява местната финансова система.

Зелените пари служат като спасителен клапан за Венецуела заради санкциите на САЩ и падащите приходи от суров петрол, коментира президентът Николас Мадуро в телевизионно интервю за Telesur на 1 януари. Той посочи, че 18.6% от всички търговски транзакции са в долари, а 77.3% - в боливари с дебитни карти. И само 3.4% са платени в кеш в местната валута. Мадуро характеризира случващото се като "война срещу физическата валута на Венецуела". И добавя, че кабинетът предвижда по-обхватна цифровизация на икономиката с цел тя да достигне 100% и физическата валута да изчезне.  

Това е поредният амбициозен валутен план на Мадуро без гаранции за успех. През 2017-а, когато боливарът падаше свободно, президентът обяви, че страната му ще създаде собствена криптовлута, наречена Petro, която ще гарантира с националните запаси от петрол, газ, злато и диаманти. Година по-късно цифровите пари направиха своя дебют, а Вашингтон ги нарече "измама".  

Венецуелската парична единица загуби 99% от стойността си през трите години на хиперинфлация, принудила Каракас да емитира банкноти с висок номинал, които се обезцениха за рекордно кратък срок. Инфлацията скочи до 5790% през последните 12 месеца.

В момента банкнотите в обращение с най-високия номинал от 50 хил. боливара струват около 4 цента. Кабинетът отложи планираната емисия на хартиени пари от по 100 хил. боливара, които в сегашните условия биха стрували под 10 цента.  

След като през юни 2020-а Каракас повиши субсидираните цени на горивото, кешът започна да се използва само при пътувания с градския транспорт, а метрото в столицата престана да взема пари от пътниците заради недостиг на пари в брой. 

От края на 2019-а местните банки започнаха постепенно да предлагат сметки и финансови продукти в щатски долари, но те имат ограничено приложение заради липсата на клирингова система, която да позволява дигитални преводи в долари. В опит да решат проблема някои кредитори проведоха технически срещи с централната банка на Венецуела, без да се надяват на някакъв успешен изход заради американските санкции. Мадуро обаче обеща да създаде "формати за плащания", които да разрешат транзакциите, използващи спестовни и чекови сметки в щатски долари.  

Въпреки намерението си да разшири употребата на зелените пари в националната икономика, президентът каза, че формална доларизация няма да се случи. Просто защото "Венецуела си има валута и смята да я защитава". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във