Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Лукойл" продава по-малко заради лошия имидж на Русия

Петролната компания "Лукойл Холдингс" предупреждава, че е твърде вероятно да настъпи спад на продажбите й в чужбина, заради негативния имидж на Русия зад граница. Това става ясно от тримесечния доклад на фирмата.

В него се казва, че "негативното възприемане на обществения имидж на Руската федерация от голяма част от държавите, в които оперира компанията, може да доведе до краткосрочен спад на приходите от търговска дейност".

"Негативното развитие на ситуацията в Украйна може да има негативно отражение върху макроикономиката, включително по-високи колебания на валутния курс и като цяло - влошаване на бизнес климата", отчитат още експерти на петролната компания.

Печалбата на "Лукойл" за първото тримесечие на 2014 г. спада с една трета, въпреки нарасналото производство на нефт. Положителният финансов резултат на дружеството намалява заради извършени отписвания и обезценяването на рублата. За първото тримесечие на тази година печалбата на "Лукойл" възлиза на 1.73 млрд. долара, а за същия период на миналата година е била 2.59 млрд. долара. Приходите от продажби нарастват до 35.7 млрд. долара през периода януари-март или с 5.62% от 33.8 млрд. долара, реализирани година по-рано.

Петролната компания не е включена в списъка със санкции на Запада, насочени срещу физически и юридически лица от Русия. Предупреждението на компанията обаче казват, че санкциите накърняват цялата икономика и застрашават компаниите, които не са пряко засегнати от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във