Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ ПОДДЪРЖА БОРСОВАТА ИНТРИГА

Въпреки че изминалата работна седмица бе кратка, в борсовата търговия не липсваха интересни моменти. Атракцията в програмата бяха резките колебания на акциите на бургаската рафинерия ЛУКойл Нефтохим в сряда. Цените им се колебаеха между 6 и 7 лв. за бройка и до края седмицата така и не можаха да намерят равновесната си точка. Наред с неспокойната търговия пазарът се изнерви и от слуховете за предстоящо увеличаване на капитала на компанията. Според приватизационния договор, сключен през 1999 г., ЛУКойл България има правото да апортира в капитала на рафинерията свое нефтено находище в Сибир. Въпросът, който вълнува брокерите и техните клиенти, е каква ще бъде оценката му. Опитите на спекулантите да се доберат до по-подробна информация засега удрят на камък.
Сам по себе си фактът, че ЛУКойл Нефтохим ще се сдобие с такъв актив, би трябвало да се тълкува положително за компанията. Търговията на фондовата ни борса обаче е толкова свита и търсенето е така измършавяло, че всяка новина, каквато и да е тя се тълкува негативно.
Акциите на ЛУКойл Нефтохим поевтиняват по друга причина. Очаква се тържището скоро да се насити с тях, тъй като в края на март бяха раздадени преференциалните книжа, които се полагат на работещите в завода от държавния дял, а издаването на депозитарните разписки вероятно ще приключи до края на този месец. Част от работниците ще се опитат да ги продадат и ще са доволни и на по-ниски от сегашните цени. Причината е, че са платили за полагащите им се акции по не повече от 3 лв. за всяка.
След седмици на непрекъснат спад от дъното се оттласнаха и книжата на повечето фармацевтични дружества. С над 18% се повишиха цените на предприятието в Троян, собственост на Балканфарма холдинг. Поскъпнаха и акциите на столичната Софарма. Като причина за нарасналия интерес към отрасъла се изтъкват добрите финансови резултати на компаниите, както и вече отшумяващият скандал около увеличаването на капитала на Софарма в началото на 2001 година.
Необясним за някои брокери бе спадът на котировките на Албена инвест холдинг. За седмици тяхната цена намаля от над 1.70 на 1.60 лева. Очаква се съвсем скоро стойността на акциите на бившия приватизационен фонд да се възстанови до предишните си нива.
След като дълго време не бяха сключвани сделки с книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ), сега бяха прехвърлени 1000 бройки при единична цена от едва 0.45 лева. За сравнение - от началото на годината акциите на банката струваха над 0.50 лв., а на моменти и над 0.60 лв. едната. Евентуално повишаване на книжата на кредитната институция може да се очаква едва след продажбата на пакета от 32.76% от капитала, който в момента е собственост на Банковата консолидационна компания.
Пазарът коментираше и блоковите прехвърляния на акции от тютюневите дружества Благоевград-БТ и Булгартабак холдинг. Цените им бяха доста по-ниски от котировките на свободния сегмент, което бе главната причина за резкия спад на борсовия индекс SOFIX дo 75.91 пункта в четвъртък. И по тези позиции впечатляващи котировки да има чак след приватизацията на мажоритарните пакети. Това обаче почти със сигурност няма да стане факт до края на годината.
Акциите на курорта Албена се закотвиха на 6.69 лв. за една. Явно това ще бъде нивото им за дълъг период напред. Нищо интересно няма да се случи и на общото събрание на дружеството през юни. Още миналата година неговите мениджъри заявиха, че дивиденти няма да се раздават заради амбициозната инвестиционна програма.
Като цяло оборотите на фондовата ни борса си остават срамно ниски. Брокери споделиха, че за няколко часа реализират на чуждестранните пазари по-големи суми, отколкото се превъртат на БФБ за ден. И това ще продължи, докато повечето мажоритарни собственици не променят отношението си към останалите акционери. Само тогава чуждестранните инвеститори отново ще погледнат сериозно на зараждащия се пазар у нас, както това се случи преди три години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във