Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Луфтханза" изпадна от индекса DAX

След 32-годишен престой в базовия германски борсов индекс DAX, акциите на националната авиокомпания "Луфтханза" ще бъдат извадени от състава му. Това ще се случи на 22 юни, съобщи в специално изявление в нощните часове на 4 юни ръководството на германското фондово тържище "Дойче бьорзе". "Луфтханза" ще бъде заменена от групата от сектора на недвижимите имоти "Дойче вонен".  

Акциите на "Луфтханза", чийто надзорен съвет одобри на 1 юни пакет от държавни помощи на стойност 9 млрд. евро, поскъпнаха със 7.8% на 5 юни, с което намалиха натрупаната от началото на годината загуба до 34% и фиксираха  пазарната оценка на компанията на около 5.2 млрд. евро. Тази стойност я подрежда на 60-о място по пазарна капитализация сред германските фирми, докато места в DAX има само за първите 30 местни корпорации. Акциите на бъдещия член на индекса поскъпнаха с 3.4 процента.  

Първото полугодие е катастрофално за германския авиопревозвач след като пандемията приземи на практика почти всичките му самолети и постави бизнеса под карантина. Огромния обхват и разнообразие на дейността му - от кетъринг до техническо обслужване и поддръжка на машините - доведе до много по-бързи и големи загуби отколкото на конкурентите от бранша. Държавната помощ ще спаси "Луфтханза" от фалит, но същевременно ще я лиши от ценни активи и от хиляди работни места. По оценка на експерти, спасителният пакет ще оскъпи дълга и лихвените плащания на компанията и ще редуцира участието на съществуващите акционери след като държавата получи дял от нея.  

Пазарни анализатори коментират, че отрицателните последствия от пакета от помощи върху оценката на "Луфтханза" в допълнение към съществуващата й нетна задлъжнялост и пенсионните ангажименти, помрачават сериозно бъдещето й. Не липсват и опасения за корпоративните пътувания, които внасят 50% от пътническите приходи на компанията, както и за стратегията й за туристическите полети заради конкуренцията на нискотарифните превозвачи.    

Над две трети от специалистите, които следят сектора, препоръчват на клиентите си да продават акциите на "Луфтханза" в очакване на 34% спад на пазарната им оценка, за разлика от прогнозиран 7.7% ръст на книжата на "родителя" на "Бритиш еъруейз" - "Интърнешънъл Еърлайнс груп". Да не говорим, че средната стойност на препоръките на експертите, анкетирани от агенция "Блумбърг", за акциите на "Луфтханза" (превръщаща в цифрово изражение съветите за тяхната продажба, покупка или временно въздържане от търговия) е на трето място сред най-слабите за всичките членове на  борсовия индекс STOXX Europe 600.   

Все пак не липсват и оптимисти за бъдещето на германския авиационен лидер, които очакват той да успее да надхвърли прогнозите по отношение на съхраняане на ликвидната си позиция. Позитивните нагласи са провокирани от мерките на фирмения мениджмънт, които предвиждат сериозни съкращения на капиталовите и на трудовите разходи, както и реформи на бизнеса.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във