Банкеръ Daily

Пари и пазари

Лудостта на борсата ще потопи мечтите на инвеститорите

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Динамичните изживявания на инвеститорите напоследък сякаш  нямат край. А кривата,, измерваща емоциите им, пое в почти вертикална посока през седмицата - към нов исторически екстремум. Изглежда отрицателните лихви,  "спасителните  пакети“ за трилиони и пращането на чекове по пощите не са достатъчни, за да "раздвижат търговията по борсите“. А тези дни своя  апогей достигна и ново, модерно явление, което бързо привлече всички погледи,  включително и на контролиращите власти. Най-ярък представител на случващото се в момента, но далеч не единствен, е веригата магазини "Геймстоп" (GameStop), чиито акции поскъпнаха за седмица с над 800%, без каквито и да е фундаментални причини за това. 

Комбинацията от крайно разхлабена монетарна политика, от еднопосочно движещи се пазари и от брокери, предлагащи лесен и "безплатен“ достъп до борсовата търговия, както и всесилни социални мрежи, накара по-дребните инвеститори да погледнат на търговията от друг ъгъл. До неотдавна "стадният" подход се смяташе за най-бързия и лесен начин за губене на пари, но вече има нова парадигма, която в общи линии се състои в следното: да се насочват цените на подбрани финансови активи в посока, пожеланата от дадена голяма група хора, чрез прилагане на едновременни и координирани действия. Засега, както се вижда от посочения пример, тази стратегия работи добре. Но  предстои и "проверка на  времето", тест дали това ще е "златна мина“ за дълго време напред  или е пореден трагичен експеримент.

Встрани от този нов феномен, търговията на борсите беше доста негативна. Миналата седмица предупредих, че огромната част от инвеститорите "са в единият край на лодката“ и са заели огромни рискови позиции. За сметка на това американският долар беше силно търгуван, което създаде предпоставки за внезапни и видимо безпричинни разпродажби. Точно това се случи през седмицата, когато всички класове от активи бяха подложени на натиск. Най-разпродадени бяха технологичните акции, но силният долар оказа натиск също и върху петрола, и върху ценните метали. Единственото спасение в "червеното море“ се оказаха американските държавни облигации.

На "БФБ-София" търговията традиционно беше значително по-спокойна, отколкото на международните капиталови пазари. Най-представителният български борсов индекс SOFIX дори успя да отбележи ръст, подкрепен от широк набор "сини чипове“. След кратка почивка, акциите на "Монбат" отново поеха нагоре. Книжата на производителя на батерии прибавиха над 4% към стойността си  - до 4.60 лв. за дял, при относително динамична търговия.

Сходна беше размяната и при книжата на  Централна кооперативна банка (ЦКБ).След ръст от 3% те вече твърдо се разменят над номиналното ниво от 1 лв. за дял - около 1.05 лева.

С ръст от над 2% за седмица акциите на "Трейс груп холд" успяха да преминат възходящо нивото от 2 лв. за дял, а  за момент "удариха“ и 2.04 лева. Сходен ръст от около 2.5% - до 3.48 лв. за акция, отбелязаха и книжата на "Софарма". Дъщерният търговец на едро "Софарма трейдинг" информира инвеститорите, че през декември приходите му от продажба на стоки възлизат на 78.4 млн. лв. и нарастват със 17% на годишна база. Брутната печалба на дружеството за същият месец нараства с 3% в сравнение с декември.2019-а - до 3.3 млн. лева. Добрите новини не останаха незабелязани от инвеститорите и акциите на "Софарма трейдинг" поскъпнаха с над 3% - до 6.50 лв. за дял.

В ярък контраст с ЦКБ, акциите на по-големият й конкурент - Първа инвестиционна банка (ПИБ), поеха с над 2% надолу  - до 1.85 лв. за един брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във