Банкеръ Daily

Пари и пазари

Лошата серия на биткойн продължава

Спадът на биткойн от рекордните върхове миналата седмица продължава с най-тежките загуби от месец май насам. 

Водещата дигитална монета потъна под 60 000 долара в четвъртък, достигайки най-ниската си оценка в последните три седмици. Най-голямата криптовалута по пазарна стойност се понижи с 4.2% до около 57 800 долара, а прогнозите са, че стойността й ще падне и до около 53 000 долара, ако сегашните тенденции се задържат. Спад до това равнище обаче може активизира пазарните играчи, както се случи през септември, което ще изстреля цената нагоре и ще стабилизира криптоактива, отбелязва CoinDesk. 

Привържениците на криптовалутата не се обезверяват, като посочват, че инвестициите в дигитални монети са начин за преодоляване на инфлацията.

Данъчните власти на САЩ също ще се сдобият с неочакван доход от криптовалути, а именно продажба на конфискувани монети на стойност милиарди долари, които бяха иззети по разследвания за данъчни измами и други престъпления.

Бившият кандидат-президент на САЩ Хилари Клинтън пък предупреди, че криптоактивите имат потенциал да дестабилизират държавите.

"Още една област, на която се надявам националните правителства да започнат да обръщат по-голямо внимание, е възходът на криптовалутата – защото това, което изглежда като много интересно и донякъде екзотично усилие за буквално копаене на нови монети, за да се търгува с тях, има потенциал за подкопаване на валутите, за подкопаване на ролята на долара като резервна валута, за дестабилизирането на нациите", казва бившият държавен секретар на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във