Банкеръ Daily

Пари и пазари

Лорънс Съмърс: Прогнозите на ФЕД са нелепи 

Лорънс Съмърс

Бившият американски министър на финансите Лорънс Съмърс коментира за телевизионното предаване "Уолстрийт" на агенция "Блумбърг", че Федералният резерв не си е взел бележка от грешките и не е осъзнал пораженията върху репутацията на институцията след като последните данни за инфлацията са заличили надеждите, че тя е достигнала върховата си стойност. 

"Абсолютно ясно е, че теорията за инфлационен пик, подобно на теорията за преходния й характер, е сгрешена", заявил професорът от Харвардския университет. И допълнил, че мартенските прогнози на американските централни банкери за спад на инфлацията към целевите 2% в края на гази година са били абсолютно заблуждаващи още когато са били публикувани, а "днес изглеждат направо смешни".   

Изказването на Съмърс беше излъчено след като на 10 юни американското министерство на труда огласи последните инфлационни данни за 8.6% годишен скок на потребителските цени през май - нова върхова стойност от 1981-а насам, надхвърляща прогнозите на икономистите. Тя обаче включва и доста по-нестабилните и силно променливи компоненти на хрантителните стоки и енергията, които не участват в базовия индекс на потребителските цени, нараснал с 0.6% спрямо априлския и с цели 6% на годишна база. Американският президент Джо Байдън не пропусна да хвърли вината за високите цени на газа на руския си колега Владимир Путин и на неговата война в Украйна, както и върху едрите петролни компании с думите: "Ексън" днес прави повече пари от Господ".

За разлика от Байдън, Съмърс се обосновава далеч по-научно: предвид забавянето от няколко месеца преди мерките на Федералния резерв да започнат да оказват ефект, "има някои реални недостатъци" от закъснението на политиката за затягане на паричната дисциплина.

Лихвеният дебат в САЩ тече от месеци, а след скока на инфлацията паричните стратези на щатската централна банка заговориха за намеренията си да качат лихвите с по 50 базови пункта през юни и през юли. Заместник председателят на институцията Лейл Брейнард пък коментира през май, че приема скептично идеята за пауза на възходящия лихвен цикъл през септември.  

За Съмърс дебатът за промяна с 25 или с 50 базови точки е щял да бъде по-полезен, ако е бил обсъждан ръст между 50 и 75 пункта. Харвардският професор настоява Федералният резерв да разследва защо прогнозите на паричните стратези са били "толкова драстично" и повтарящо се погрешни. Той обвинява централната банка за "хомогенност" на предвижданията и критикува основния й математически модел (известен с абревиатурата FRB-US), който "не е пригоден за целите на инфлацията". 

Бившият финансов министър предупреждава, че основните съставки на индекса на потребителските цени могат да продължат да се ускоряват и през идните месеци, защото разходите за здравеопазване все още "изглеждат ниски", а тези за подслон могат да скочат с 8% до края на 2022-а. 

Съмърс съветва да не се правят извънредни лихвени увеличения преди редовното съвещание на банковата управа на 15 юни, защото подобно решение "би изглеждало паническо и е неразумна стратегия".

Инфлационните тревоги на професора от Харвард споделя и Мохамед Ел-Ериан - главен икономически съветник на "Алианц" и управител на хеджинговия фонд "Гръмърси фънд мениджмънт". Ел-Ериан е споделил за телевизия "Блумбърг" безпокойството си, че "месечната стойност на потребителските цени през юни ще е по-висока от майската" ... и "онези, които твърдят, че инфлацията е ударила върха и започва да се охлажда, би трябвало да променят мнението си".

Facebook logo
Бъдете с нас и във