Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЛОНДОНСКОТО СИТИ ТЪРСИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Кариерата в лондонското Сити винаги е била неосъществим блян за много икономисти. Но ето че напоследък световната конюнктура се промени и финансовите институции в английската столица изпитват огромен глад за специалисти. По данни на Бломфийлд Груп (Blomfield Group), една от най-големите британски фирми за набиране на банкови кадри, всеки месец в Ситито биват назначавани по 23 хил. нови служители. Две трети от тях получават щатни места. Кадровият дефицит е твърде сериозен - на 100 оферти за работа откликват средно 81 кандидати. Най-много са вакантните места в застрахователните фирми и пенсионните фондове, а също и в инвестиционните банки.
Не достигат най-вече счетоводители във финансовия сектор - казва Тара Рикс от Бломфийлд груп. - И то при положение, че се търсят и хора без стаж в съответната специалност. Всичко това принуди Ситито, което някога наемаше само абсолвенти от най-елитните западни университети, днес да набира служители в Южна Африка, Австралия и Източна Европа.
За една година назначенията на специалисти от Източна Европа нараснаха между 10 и 20% - твърди Тоби Бейтс от банката Голдмън Сакс (Goldman Sachs bank). Това е отлична възможност за икономистите от бившите комунистически страни.
Доминик Логин, 24-годишен абсолвент от факултета по финанси на Главното търговско училище във Варшава, е започнал работа в лондонската Комерцбанк (Commerzbank) само преди броени седмици. Всичко стана като на шега - обяснява той. - И до днес не мога да повярвам, че нещата се наредиха толкова просто. Два месеца преди това негов варшавски познат му казал, че е видял в ИНТЕРНЕТ обява на агенция Блумбърг (Bloomberg). Доминик изпратил своето CV и още на другия ден го поканили за интервю. Не вярвал много-много, че ще извади късмет, но онова, което се случило, надминало всичките му очаквания. Британците изобщо не си губили времето. За по-малко от 7 часа Доминик бил препитан последователно от шестима души. Всички въпроси имали чисто практическа насоченост - давали му борсови данни и го питали как ще постъпи в съответния случай. За щастие полякът имал известен стаж в банка и се справил добре със задачите. Няколко дни по-късно той подписал първия си трудов договор. Сега търгува с облигации от Западна Европа.
Наред със счетоводители финансистите от Ситито търсят най-вече специалисти по развиващи се пазари, управление на риска и хеджингови фондове. Въпреки че вакантните места са много, фирмите не се стремят да ги попълнят на всяка цена. Човек просто трябва да е добър в занаята. Познаването на източноевропейските пазари не е особено предимство. Интересът към този регион вече не е толкова голям, колкото преди. Напоследък вниманието е насочено предимно към руския, турския и индийския пазар - подчертава Тара Рикс. - Търсят се хора, които имат голям опит в работата с финансови инструменти или пък абсолвенти със солидни знания.
Банки като Голдмън Сакс, Барклейз (Barclays) и ЮБиЕс (UBS) наемат и едните, и другите. Но за постъпване в някой от гигантите на световните финанси не стига само добрата професионална основа. Работата в Ситито е крайно изтощителна. Работният ден започва в 8 сутринта и приключва в 10 вечерта. А брокерите будуват и през нощта, защото трябва да се съобразяват с работното време на борсите в Далечния изток. За сметка на това те са сред малкото служители, които са напълно свободни в събота и неделя. Средните годишни заплати в лондонското Сити са 35 хил. паунда - два пъти повече от средната заплата във Великобритания.
Все пак кандидатите от Източна Европа не са чак толкова много. Тия хора са готови да дойдат за събеседване само ако им поемат пътните разходи и нощувките - недоумява Тара Рикс. - Това не е по лондонските, а още по-малко по банкерските стандарти. Тук човек се бори за своето работно място и понася всички рискове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във