Банкеръ Daily

Пари и пазари

Лондонската метална борса закрива емблематичния "кръг"

Ръководството на Лондонската метална борса предлага да затвори окончателно търговския си под и по този начин да сложи край на стогодишната практика за "присъствено" определяне на световните цени на металите. Емблематичният търговски под, известен като "кръгът" е един от последните от този вид в света, където сделките се сключват визави в зрелищен ритуал от "лаещи" команди и мистериозни жестове.

Подът е затворен от март 2020-а когато Обединеното кралство въведе първите карантини срещу COVID-19, а борсата премина към електронна система за определяне на световните базови цени на индустриалните метали, включително мед, алуминий и цинк. На 19 януари борсовото ръководство уведоми членовете си, че иска да затвори за постоянно кръга след предприетите широк кръг от мерки за стимулиране на електронната търговия на пазарите й.

Сравнително гладко протеклото затваряне на пода след набега на заразата възобнови дългогодишния дебат за безполезността на тази сложна система от контракти за определяне на базовите метални индекси. Окончателното му закриване ще изпрати в историята една от най-древните и емблематични институции на лондонското Сити точно когато расте несигурността около финансовия център заради отделянето на Острова от Европейския съюз.

Търговците сключват сделки с метали в Лондон откакто кръгът е очертан за първи път на покрития с дървени стърготини под на кафене в Корнхил в началото на ХІХ век. Металната борса е учредена формално през 1877-а, а търговският под - оформен заедно с цял набор от правила, едно от които е задължението всички членове да останат седнали на червената кожа на канапетата през цялото време време. Дебатът за съществуването на кръга пък се разгоря още от началото на новия век когато бе създаден електронния борсов пазар. 

Противниците на пода твърдят, че той е анахронизъм, който трябва да бъде изпратен в историята подобно на други сходни търговски места като кръговете на Международната петролна борса в Лондон и на Нюйоркската борса. Търговският под на Лондонската метална борса обаче е пуснал дълбоки корени във физическите пазари и привържениците му твърдят, че макар и членството в него да е намаляло, той и днес обслужва глобалния метален бранш точно както във Викторианската епоха.

Някои дилъри от кръга вече инвестират ударно в електронни търговски платформи, но закриването му ще ги хвърли в директна конкуренция както срещу високо квалифицираните търговци на алгоритми, така и срещу далеч по-добре капитализираните банки. Най-голямата заплаха обаче идва от пандемията от COVID-19, която принуди някои от най-едрите дилъри на пода да предприемат драстични промени на бизнеса си. Залозите са високи и за самата борса, защото конкурентите й вероятно ще съзрат възможност да примамят членове на кръга в собствените им електронни платформи. 

Търговският оборот на Лондонската метална борса падна през 2020-а до най-ниското си равнище за последното десетилетие. Основният виновник безспорно е пандемията, но някои търговци посочват, че значителен принос за спада има и затварянето на пода. Предложението за окончателното му закриване е поставено за обсъждане до 19 март, а окончателното решение на борсовото ръководство се очаква до края на второто тримесечие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във