Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЛОНДОНСКАТА ФОНДОВА БОРСА ОТХВЪРЛИ ПОРЕДНАТА ОФЕРТА ЗА ПОГЛЪЩАНЕ

Ръководството на Фондовата борса на Лондон определи като абсолютно неадекватна официалната оферта на австралийската инвестиционна банка Макуейри, която предложи 1.5 млрд. англ. лири (или по 580 пенса за акция), за да погълне тържището. Предложението на Макуейри изправя най-голямата инвестиционна банка на Австралия срещу Юронекст - оператор на фондовите борси в Париж и Амстердам, в продължаващата една година битка за лондонския пазар. В момента европейската борса води разговори с английския контролен орган за защита на конкуренцията и засега не е направила официално предложение за съперника си от Острова.
През декември 2004-а базираната във Франкфурт Дойче бурсе предложи по 530 пенса за акция от Лондонската фондова борса, но през март тази година бе принудена да се откаже от наддаването под натиска на акционерите си.
Ръководството на Макуейри смята, че е направило добро предложение в брой за 307-годишното тържище. Централата му ще остане в Лондон и то ще е под надзора на местните контролни органи.
Консултанти на Лондонската фондова борса по сделката са щатските инвестиционни банки Мерил Линч и Лиймън брадърс. Макуейри ползва съветите на Голдмън Сакс груп, която консултираше и Дойче бурсе. Моргън Стенли, АБН АМРО холдинг и Ю Би Ес съветват Юронекст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във