Банкеръ Daily

Пари и пазари

Лондонската борса за метали забрани пиенето в работно време

Дългите "мокри" обеди  скоро  ще са минало за Лондонската борса за метали (LME). А тя е  един от последните бастиони на директната търговия на планетата, твърди авторитетният  "Файненшъл таймс". Най-големият световен пазар за индустриални метали се насочва към политика, която ще забрани на търговците на борсовия под и на обслужващия ги персонал да консумират алкохол по време на работа. Членовете на "кръга" - това е търговската площ във форма на окръжност, където брокерите седят на червени дивани и помагат за формирането на световните котировки на мед, никел и алуминий - са били информирани за решението на борсовото ръководство във вечерните часове на 13 юни.

Промяната на правилата ще се отнася за около 120 души от офисите на LME, намиращи се  на площад "Финсбъри" в лондонското Сити. Това е последната крачка към  формализирането на поведението на 142-годишното тържище, чиито търговци се ползват с репутацията на хора, пристрастени към дългите  пиянски обеди. Найджъл Фараж - лидер на новата партия "Брексит", често си спомня с копнеж за дългите часове на запой на борсата, където също е търгувал с метали преди да навлезе в политиката.

Тържището попадна под кръстосан огън през миналата година, след като търговецът на метали "Джералд груп" бе домакин на събитие в клуб "Плейбой" в елитния лондонски квартал "Мейфеър" по време на "Седмицата на LME" - най-голямото годишно "джамборе" на сектора.

Борсовото ръководство отговори на критиките през април с първия в дългогодишната си история Кодекс за управление, в който се посочва, че страни по сделки или членове на борсовата администрация не могат да се включват в събития, които карат "някои пазарни участници" да се чувстват неудобно.

През май LME определи бившия банкер Гей Хюи Евънс за първия в историята на съществуването си председател от нежния пол. А неотдавна ръководството на тържището съобщи, че от 2022-а нататък тук  ще бъдат търгувани само "метали от отговорни източници".

Борсата, чието оперативно ръководство е поверено на 37-годишния бивш инвестиционен банкер Мат Чемръблейн, ще има право да налага глоби или забрани за търговия при нарушаване на правилника, което няма да важи за персонала на LME.

 

 

"Кръгът" е последният търговски терен за осъществяване на "физическа" търговия. Той има девет дилърски групи - всичките подвластни на новите правила - които могат да търгуват за сметка на клиентите си. Сред тях са брокерите Marex Spectron, Triland :etals, Sucden Financial и CCBI Metdist. Кръгът продължава традицията от началото на ХІХ век когато търговците на метали са чертаели кръг на покрития със стърготини под на кафене в Лондон.

Днес дилърите седят на канапета от червена кожа, разположени под формата на кръг с диаметър от 20 метра и си разменят  гръмогласно заявки по време на инфарктни петминутни търговски сесии. Някои от старите правила обаче са съхранени. Например, дилърите от Кръга нямат право да напускат местата си. През 2014-а LME глоби с почти 14 хил. паунда търговец на мед, защото застанал прав в кръга.

Макар че въвеждането на електронната търговия направи Кръга не особено уместен, той все още играе важна роля в определянето на цените на металите, като на практика фиксира котировките на медта, цинка и алуминия при приключването на борсовата сесия.

LME забранява консумацията на алкохол две години след като това направи и застрахователната група "Лойдс ъф Лъндън". Забраната обаче важи само  за персонала й, но не и за застрахователните брокери и за  гарантите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във