Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Лондонската борса ще консултира BREXIT

Ксавие Роле

Управата на Лондонската фондова борса (LSE) е разкрила специално звено, което да съветва политиците как да съхранят статуса на Лондон като финансов център и как да предотвратят разбиването на инфраструктурата на финансовия пазар след развода с Европейския съюз. Органът, който английските регулатори са поискали да създаде LSE, ще контактува с британски и с европейски официални представители и ще ги ориентира за влиянието на BREXIT върху пазарите. Целта е да се съхрани приемствеността на трансграничните финансови услуги и да не се допусне пазарна фрагментация.

Ябълката на раздора е клиринговото поделение на LSE, което фокусира вниманието на европейските политици след вота за излизането на Острова от ЕС. Както е известно, клиринговите къщи събират залозите по сделките и са посредници на търговците, за да не допуснат безконтролни фалити и финансови кризи. Европейската комисия препоръча през юни клиринговите звена, които са извън ЕС, но са от системно значение за общността, да се контролират директно от регулаторите на блока. Брюксел си запазва и възможността да отнеме клиринга от Лондон, който е изключително доходоносен бизнес за фондовата борса и ключово бойно поле за финансовия сектор.  Европейският парламент и страните членки на ЕС ще оценяват предложенията, след като приключат летните отпуски.

"Веднага след референдума, както прогнозирахме, това се превърна в политически въпрос", коментира шефът на LSE Ксавие Роле на пресконференцията непосредствено след като компанията обяви печалбата си от 853 млн. паунда за първото полугодие и повиши размера на дивидентите. Приходите само от клиринговото звено са 270 млн. паунда - с 31% по-високи, отколкото през същия период на 2016-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във