Банкеръ Daily

Пари и пазари

Лондонската борса отхвърли офертата на азиатския си конкурент

Лондонската фондова борса (LSE) отхвърли официално предложението за поглъщането й от азиатския конкурент от Хонконг - Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX) - с мотив, че офертата съдържа "фундаментални пропуски". Бордът на 300-годишното британско тържище, който работи по собствена сделка за покупката на Refinitive ( бившото поделение за финансов софтуер и анализ на риска на "Томсън Ройтерс") за 27 млрд. щ. долара, поясни, че изненадващото предложение на HKEX от 11 септември има проблеми като "стратегия, представяне, предпоставки и стойност".

В официално прессъобщение от 13 септември LSE поясни, че продължава и бележи добър напредък в работата по сделката за Refinitive. Докато хонконгското тържище настоява сливането с лондонския конкурент да стане само при условие, че той отмени покупката на бившото поделение на "Томсън Ройтерс".

Акциите на LSE поскъпнаха с 1.6% след съобщението на борсовото ръководство по време на търговската сесия в Лондон на 13 септември.

Дори да не бяха решили да отхвърлят неочакваното предложение на Хонконг, британският кабинет има правомощия да анулира евентуална сделка с мотив, че защитава обществения интерес. На 11 септември от "Даунинг стрийт" съобщиха, че LSE е "изключително важна част от британската финансова система" и че ще следят под лупа всички детайли от транзакцията. 

Шефът на лондонското тържище - Дейвид Шуимър, пък сподели, че е бил изненадан когато главният изпълнителен директор на HKEX - Чарлз Ли, го е посетил в Лондон и е казал, че иска да купи борсата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във