Банкеръ Daily

Пари и пазари

Лондон започна да качва данъците

Британският премиер Борис Джонсън получи на 8 септември мандат от долната камара на парламента да повиши данъците до рекордно високи равнища, за да финансира здравните и социалните грижи.

Подкрепата на законодателите позволява на премиера да въведе нов налог от 1.25% на работещите британци и на техните работодатели, както и да добави нови 1.25% към данъка върху дивидентите. Допълнителните приходи трябва да покрият разходите за следпандемичната програма на националното здравеопазване и за реформиране на борещата се с недостига на средства система за социални грижи. Гласуването се проведе ден след като плановете на правителството бяха представени в парламента, като 319 законодатели бяха "за", а 248 - "против".

Въпреки зелената светлина, планът за здравни и социални грижи остава доста рисково предложение за партията, която се хвалеше, че ще поддържа данъците ниски. Институтът за фискални изследвания е пресметнал, че ако налогът е бил въведен през април, той е щял да повиши данъчната тежест на Острова до около 35% от националния доход - най-високото равнище откакто през 1955-а започва да се трупат статистически данни.  

Именно този план е избран като линия на атака на опозиционната Лейбъристка партия. Канцлерът в сянка Рейчъл Рийвс определи предложението като "нечестно, облагащо работещите, данъчна бомба" по време на дебата в Камарата на общините на 8 септември. 

Въпреки че Джонсън твърди, че целта на плана е да реши проблемите в сферата на социалните грижи, то едва 5.4 млрд. брит. паунда от общо 36 млрд. паунда, които ще се наберат през следващите три години, ще отидат за тази цел. Което предполага, че националната здравна система ще получи лъвския пай от тези извънредни данъчни приходи. Друга критика е, че правителствените планове не гарантират на най-нуждаещите се от грижи, че няма да бъдат принудени да продадат жилищата си, за да платят за тях.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи ще изложи предложенията си в т. нар. "Бяла книга" през идните седмици.

Британският премиер призна на 7 септември, че нарушава обещанието си да не повишава ключови данъчни ставки, но подчерта, че пандемията от коронавируса не е влизала в ничии планове. На пресконференция той не изключи нови данъчни увеличения по време на този парламент.

Финансовият министър Риши Сунак, чийто фискален консерватизъм контрастира на любовта на Джонсън към големите инфраструктурни проекти и към стремежа му да удовлетворява желанията на тълпата, каза, че финансирането на социалните грижи е "постоянна нова роля" за правителството, изискваща постоянен начин да се плаща за нея. Сунак призна, че никой не иска да качва налозите, но не съществува лесен или перфектен начин да се събират пари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във