Банкеръ Daily

Пари и пазари

Лондон отчита "пандемичен" спад на кеша

Пандемията от COVID-19 е ускорила бягството от кеш във Великобритания: обемът на разплащанията с банкноти и монети е паднал с 35% през 2020-а спрямо 2019-а, сочат данни на търговската асоциация за сектора на банковите и финансови услуги UK Finance. Същевременно е отчетен ръст на безконтактните преводи, онлайн трансакциите и използването на мобилни "портфейлни" приложения, които съхраняват банкови и кредитни детайли. UK Finance обаче предупреждава, че е "прекалено рано да се твърди", че става въпрос за окончателна промяна на поведението на потребителите.  

От 2017 г. използването на кеш на Острова намалява с около 15% годишно, така че последните числа представляват значително ускорение на процеса. По време на пандемията купувачите са били насърчавани да "натискат и плащат", за да ограничат контакта и да се тушира страха от предаване на вируса чрез банкнотите и монетите.

Много магазини вече не приемат пари в брой, въпреки че те остават втория по разпространение метод за плащания в Обединеното кралство с малко под 20% дял от общия им обем. Данните на "Бенк ъф Инглънд" обаче показват коренно различна картина: общата стойност на английските банкноти в обръщение никога не е била по-висока и е достигнала 80 млрд. брит. паунда през 2020-а.  

Активисти настояват пред търговците на дребно и фирмите да започнат да приемат отново банкноти и монети с облекчаването на противопандемичните мерки. Проучване на потребителската група Which? от май разкрива, че над една трета от клиентите са се оплакали, че не са успели да платят в брой за покупките си. 

UK Finance твърди, че въпреки, че 1.2 млн. купувачи са използвали предимно кеш за всекидневните си разходи през 2020-а, други 13.7 млн. клиенти или не са плащали изобщо в брой или са прибягвали към банкноти и монети веднъж месечно.   

Безконтактните плащания през 2020 г. са имали 27% дял от осъществените трансакции срещу едва 7% през 2017 година. За първи път от шест години е отчетено намаление на обема на разплащанията - с 11% годишно, което се обяснява с наложените карантини на домакинствата и на бизнеса и работата от вкъщи.

Най-често за пазаруване (основно онлайн) във Великобритания са били използвани дебитни карти. Наблюдава се и рязка редукция на разходите по кредитни карти, които през 2020-а са паднали с 18% спрямо 2019-а. UK Finance отдава отстъплението на традиционното използване на тези пластики за по-едри плащания, примерно за почивки, пътувания и забавления, които не бяха възможни по време на карантините.  

По данни на UK Finance 17.3 млн. британци (почти една трета от пълнолетното население на страната) са били регистрирани за мобилни трансакции през 2020-а, което означава, че са имали възможност да плащат чрез телефон или часовник. Над 50% от регистрациите са били на лица между 16 и 24 годишна възраст - 75% увеличение в сравнение с 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във